Politică

Ion Iliescu exerseaza marea reconciliere nationala

09.11.2004, 00:00 24

Presedintele Ion Iliescu, aflat la sfarsit de mandat, a oferit ieri un dineu in onoarea regelui Mihai I si a cavalerilor Ordinului Mihai Viteaza. Ieri Mihai I si-a sarbatorit ziua numelului, iar Ion Iliescu l-a invitat la Cotroceni.
Inceputurile mandatului lui Ion Iliescu, in anii '90, au stat sub semnul unui conflict deschis cu Casa Regala. Regelui i-a fost refuzata reacordarea cetateniei romane. Nu i s-a permis, mai apoi, revenirea in tara, a fost chiar intors de la aeroport, iar proprietatile nu i-au fost retrocedate.
Ion Iliescu a avut, in toate aceste actiuni, un rol major. Semnele reconcilierii intre Ion Iliescu si Mihai I au aparut dupa 2000. Regelui i s-au restituit unele proprietati, a fost invitat de mai multe ori la Cotroceni Recent a fost adoptat de Guvern un proiect de lege care ar urma sa rezolve pentru totdeauna problemele pecuniare intre administratie si Mihai I.
Ieri, Iliescu a facut referiri vagi la trecut. S-a referit la retrocedarea proprietatilor, mai ales pentru veteranii de razboi - intrucat la dineul se aflau si cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul.
Seful statului a spus ca nu s-a facut suficient pentru a le asigura veteranilor "batraneti linistite". El a mai spus ca exista probleme legate de improprietarirea cu terenuri agricole si cu terenuri pentru constructia de case. Iliescu a amintit ca Guvernul a luat initiativa ca, acolo unde nu este posibila restituirea in natura, sa fie acordate compensatii banesti. "Este totusi o solutie acceptabila", a spus Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO