Politică externă

Chirac, acuzat ca a infiintat un serviciu secret ilegal

07.10.2005, 20:19 20

Un fost agent secret francez l-a acuzat pe presedintele Jacques Chirac ca i-a ordonat sa infiinteze un serviciu secret in scopul de a plati rascumpararea solicitata de rapitori pentru eliberarea ostaticilor francezi retinuti in Liban si Bosnia.

Jean-Charles Marchiani, in varsta de 62 de ani, fost membru al Parlamentului European, este acuzat ca a primit mita in valoare de 1,5 milioane de dolari de la antreprenori militari.

Procurorii sustin ca o parte din bani provin dintr-un comision ilegal platit de o companie germana, Renk, in scopul garantarii unui contract de furnizare a unor cutii de viteza pentru tancuri.

Insa Marchiani sustine ca banii au fost transferati in contul sau din Elvetia pentru a infiinta un "departament de informatii" aflat in subordinea fostului ministru de interne Charles Pasqua, la jumatatea anilor 1980, cand Jacques Chirac era prim-ministru. "Era un sistem instaurat la cererea lui Charles Pasqua, in locul serviciilor secrete oficiale", a spus Marchiani.

El sustine ca a folosit fondurile pentru eliberarea ostaticilor rapiti de Hezbollah in Liban, in 1986. "Nu am colaborat cu serviciile secrete franceze, am lucrat in locul lor", a afirmat el.

Pozitia oficiala a Parisului este ca nu a platit niciodata pentru eliberarea ostaticilor.

Secretarul fostului cabinet al lui Chirac, Maurice Ulrich, a negat categoric acuzatiile aduse de Marchiani, ca si fostul premier Edouard Balladur, care sustine ca nu stie de existenta unui serviciu de informatii paralel.

"Jean-Charles Marchiani incearca, prin intermediul unui fapt real - eliberarea ostaticilor din Liban - sa justifice o retea financiara si de informatii care nu a existat niciodata", a declarat Ulrich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO