Politică externă

Rusii amana plecarea din Transnistria

12.02.2004, 00:00 11



Rusia a anuntat ca a suspendat procesul de retragere a armamentului din Transnistria, motivul invocat fiind lipsa fondurilor, dar si refuzul Chisinaului de a semna planul de reglementare a diferendulul moldo - transnistrean care prevede federalizarea tarii. Ambasadorul Rusiei la Chisinau Iuri Kubakov a declarat marti seara: "Vom retrage armamentul atunci cand vor fi create conditiile necesare. Exista doua probleme: lipsa fondurilor si faptul ca graficul a fost perturbat, in primul rand din cauza nesemnarii memorandmului."



Marti la cea de-a 40-a conferinta NATO pentru probleme de securitate si aparare, care a avut loc la Munchen, ministrul rus al apararii Serghei Ivanov, a surprins asistenta afirmand ca Rusia ar putea denunta acordurile de la Istanbul, cerand renegocierea termenelor de retragere a trupelor sale din Georgia si Republica Moldova. In 1999, la Istambul, Rusia a promis ca se va retrage din Transnistria pana la sfarsitul lui 2003, dar Ivanov spune ca angajamentele tarii sale au fost luate in conditii politico-militare diferite de cele actuale. In replica senatorul american John McCain l-a acuzat pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca submineaza democratia rusa si ca promoveaza o campanie de intimidare si restaurare a controlului asupra statelor iesite de sub dominatia sovietica. "Trupele rusesti ocupa o parte din teritoriul Georgiei si Republicii Moldova (...) Agentii rusi incearca sa readuca Ucraina sub influenta Moscovei. Datorita sprijinului Kremlinului, ultima dictatura europeana continua sa existe in Belarus.", a declarat McCain.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO