Politică externă

Trupele rusesti s-au retras din Georgia

16.11.2007, 19:53 17

Rusia a incheiat retragerea materialului si a fortelor ruse militare din Georgia in noaptea de miercuri spre joi, cand ultimul tren incarcat cu armament si echipamente rusesti a parasit teritoriul georgian si s-a indreptat spre Armenia.
Conform declaratiilor generalului Aleksei Maslov, retragerea din Georgia este completa. "Astfel, retragerea materialului si a fortelor ruse din Georgia, care trebuia realizata pe parcursul lui 2008, conform unui acord ruso-georgian, s-a incheiat inainte de termen", a precizat generalul. Retragerea a inceput de miercuri, dupa ce comandantul fortelor militare ale Rusiei in Caucaz, Andrei Popov, a semnat documentele prin care preda ultima baza de pe teritoriul Georgiei, cea de la Batumi din regiunea autonoma Ajara. Presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a afirmat ca vrea sa puna capat dominatiei fostului imperiu moscovit, a ajuns in 2005 la un acord cu Rusia privind inchiderea bazelor militare de aici.
Georgia, inclusa in Imperiul Rus la inceputul secolului XIX, s-a bucurat de o scurta perioada de independenta dupa revolutia bolsevica, dar in 1921 a fost ocupata de trupele sovietice. Tara si-a declarat independenta in 1991, dupa destramarea Uniunii Sovietice, dar relatiile cu Moscova au ramas tensionate.
Saptamana trecuta, Saakasvili a decretat starea de urgenta, a cenzurat presa independenta si a interzis adunarile pe motiv ca protestele organizate impotriva sa de opozitie anticipeaza o lovitura de stat sustinuta de Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24