Prima pagina

Multinationalele si-au finantat puii cu aproape 400 mil. euro

28.03.2006, 00:00 5

Filialele din Romania ale companiilor straine au imprumutat in prima luna a acestui an 384 mil. euro de la firmele - mama, ceea ce a determinat o triplare a investitiilor straine in ianuarie 2006 fata de aceeasi luna a anului trecut.

Datele provizorii ale Bancii Nationale, citate de Agentia Romana pentru Investitiile Straine, indica pentru ianuarie investitii straine de 699 mil. euro, cu 199% mai mari decat in perioada similara a anului precedent. Cea mai importanta componenta a investitiilor atrase a fost cea intitulata "alte capitaluri", adica imprumuturile acordate de compania-mama structurilor afiliate din Romania, acestea reprezentand 55% din volumul total de investitii straine.

Dragos Tanase, directorul financiar si de integrare UPC-Astral, companie care a beneficiat de un credit din partea firmei-mama, spune ca negocierea centralizata a finantarii unui grup de firme are mai multe avantaje decat o negociere individuala cu o banca locala.

"Companiile multinationale lucreaza in general pe baza unor planuri pe termen mediu si lung, iar finantarea este, in general, legata de acoperirea unor necesitati din acest plan", a declarat pentru ZF directorul financiar la celei mai mari companii de comunicatii prin cablu din Romania.

O alta sursa de alimentare a investitiilor straine in ianuarie a fost profitul reinvestit, companiile alocand pentru aceasta operatiune 178 mil. euro, adica 25% din volumul total al investitiilor straine atrase. Locul al treilea in acest clasament este ocupat de "participatii la capital", cu 137 de milioane de euro, respectiv 20% din totalul investitiilor.

Dupa nivelul record inregistrat anul trecut - 5,2 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii ale BNR - autoritatile sunt foarte optimiste in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine pe care Romania le va atrage in acest an estimand un volum de 6,2 si chiar 7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO