Profesii

Ce salariu câştigă un muncitor în construcţii în România

Ce salariu câştigă un muncitor în construcţii în...
25.11.2018, 00:10 3783

Ultimii zece ani au adus, pentru angajaţii din domeniul construcţiilor, o creştere de doar 47% a salariului mediu, în condiţiile în care, per total în economie, avansul pentru aceeaşi perioadă a fost de 82%.

Mai mult, construcţiile se numără printre sectoarele cu cele mai modeste creşteri de salarii în perioada 2008-2017, domenii precum comunicaţiile, sănătatea sau comerţul înregistrând dublări ale salariului mediu în ulti­mii zece ani, potrivit unei analize realizate pe baza datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea ZF.

Astfel, un angajat din construcţii care câştiga un sa­lariu mediu de 1.162 de lei - printre cele mai mici la acea vreme - a ajuns 1.708 lei în 2017, înscriindu-se în conti­nua­re în liga celor mai mici remuneraţii.

„Dacă nu vor creşte salariile în construcţii, din punct de vedere economic vom pierde cu toţii - firmele, anga­jaţii, statul şi beneficiarii proiectelor, care vor primi lucrări de calitate îndoielnică. Sectorul construcţiilor este unul strategic, de buna organizare a lui depinzând şi alte dome­nii, precum infrastructura, transporturile, sănătatea, învă­ţă­mântul, energia“, spune Laurenţiu Plosceanu, preşe­dintele ARACO (Asociaţia Română a Antrepre­no­rilor de Construcţii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO