Profesii

Oferta de joburi in banci a crescut cu 65% peste media pietei

30.05.2007, 18:38 13

Oferta de joburi in domeniul financiar bancar a avansat in luna mai cu 65% peste media de crestere a pietei, inregistrand astfel una dintre cele mai puternice rate de crestere pe domenii, potrivit ultimului Index BestJobs, un indicator care masoara evolutiile de pe piata muncii.
Media de crestere a pietei a fost in luna mai de 82% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Explicatia sta in expansiunea agresiva a retelelor bancare in teritoriu. "Se deschid sute de noi sucursale. Recrutarea in sectorul bancar s-a mutat de la orasele mari si in cele mici - cu populatie cuprinsa intre 30.000 si 50.000 de locuitori. S-a schimbat si modelul de sucursala, cele noi avand circa 5 angajati, concentrati pe vanzari", spune Ana Barbuneanu, development manager al BestJobs, site de joburi detinut de Neogen.
Astfel, doar pe site-ul BestJobs au fost publicate in luna mai 402 joburi pentru domeniul bancar, comparativ cu 136 de anunturi in luna martie a anului trecut. O majorare semnificativa a numarului de locuri de munca s-a inregistrat si in retail (61% peste medie), in timp ce in topul cresterilor fata de medie se afla domeniul de instalatii/reparatii (peste 100%).
Indexul BestJobs a monitorizat 35 de domenii de activitate, rezultatele aratand cresteri ale cererii de forta de munca in 30 dintre acestea. Printre domeniile in care s-au inregistrat stagnari sau scaderi ale ofertei de joburi se numara managementul, agricultura si IT-ul.
Comparativ cu luna aprilie, cererea de forta de munca din Romania (exprimata in numarul de anunturi) a crescut in mai cu circa 7%. Pentru 2007, site-ul BestJobs estimeaza ca numarul de anunturi se va dubla.
Cea mai complexa oferta de locuri de munca se adreseaza absolventilor de facultate, ponderea pozitiilor de entry-level in anunturile de angjare fiind de 37,5%. Oferta pentru pozitii care necesita experienta de trei ani de zile este de 27,2%, in timp ce joburile de top management au reprezentat doar putin peste 2% din totalul anunturilor de angajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO