Profesii

Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR: Nivelul maxim al Robor a fost de 228%, în martie 1997, şi cel mai mic de 0,6%. Nivelul pe care îl vom avea în viitor depinde de mulţi factori

Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR:...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2018, 13:39 778
Nivelul maxim al Robor a fost de 228%, în martie 1997, şi cel mai mic de 0,6%. Nivelul pe care îl vom avea în viitor depinde de mulţi factori, a spus Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR, la ZF Bankers 2018.

- cea mai mare valoare a Robor a fost 228% în 1996, am avut şi 48% în 2008. Minimul a fost la 0,68%. Nimeni nu vrea să se întoarcă la momente când dobânda de refinanţare era 640%. Din 2005 in 2008, media anuală a Robor a fost de patru ori peste ce avem acum. Nivelul pe care îl vom avea în viitor depinde de multe lucruri, de  zgomot, de situaţia internaţională.

-  sunt multe fonduri de investiţii care se bazau pe finanţarea extrem de ieftină, mergeau pe pieţe cu dobânzi mici şi situaţii macro bune. Asta e modelul lor de business. Inclusiv în România. Fie obţin randamente mai mari, fie retrag banii din ţara unde nu mai funcţionează modelul. Ei vor să facă profit.

- asteptările inflaţioniste sunt încă jos. Ele nu sunt o justificare pentru dobânzile la titluri de stat. Alţi factori au influenţă mai mare. Vedem sell-offuri pe alte pieţe, volatilitate în ţările vecine.

-  pe momente de zgomot şi crearea artificială a temerilor, investitorii aşteaptă să vadă cum se liniştesc apele. Asta se aplică şi la cumpărătorii de titluri de stat. Avem şi emisiuni refuzate. Liniştirea şi din partea media şi a decidenţilor ar fi binevenită.

Ce a mai spus Victor Andrei, Director Operaţiuni de piaţă, BNR:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO