Proprietăţi

Bucureşti, cea mai mare scădere în Europa a randamentului la birouri şi retail la sfârşitul lui 2010

Bucureşti, cea mai mare scădere în Europa a randamentului la birouri şi retail la sfârşitul lui 2010

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

19.01.2011, 15:13 37

Bucureşti a avut în ultimul trimestru din 2010 cea mai marescădere din Europa a randamentelor investiţiilor în spaţii debirouri şi de retail, respectiv de 0,5 puncte procentuale, până la9%, respectiv 10,5%, niveluri care rămân însă printre cele mairidicate în regiune, potrivit CB Richard Ellis, scrie Mediafax Business.

Randamentul pe piaţa spaţiilor de birouri s-a redus în aproapetoată Europa în ultimul trimestru al anului trecut, faţă detrimestrul anterior. Astfel, în 23 de pieţe din 56 analizate s-aînregistrat scădere, în 31 de oraşe randamentele au rămasneschimbate şi doar în două a fost raportată o creştere.

Dezvoltatorii auterenuri pentru 25 ha de birouri la capătul sudic al PasajuluiBasarab

Scăderea randamentelor investiţiilor se transpune printr-oscumpire a activelor scoase la vânzare. Preţul de vânzare a uneiproprietăţi imobiliare se calculează pe baza randamentului anual(yield), calculat ca raport între veniturile care pot fi obţinutede cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii.Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare,iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mailung.

"Cea mai mare reducere a fost înregistrată în Bucureşti, cu 50puncte de bază (0,5 puncte procentuale, n.r.) la 9%, şi înBudapesta, Oslo, Bratislava, Barcelona, Madrid şi Gothenburg, undescăderea a fost de 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale).Cele mai mari creşteri au avut loc în Salonic, unde avansul a fostde 25 puncte de bază la 8,25%", se arată într-un raport al CBRichard Ellis (CBRE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO