ZF 24

ASF a dat undă verde SIF-urilor să se cumpere între ele. Ce efecte va avea această decizie asupra acţiunilor SIF

Preşedintele ASF Dan Radu Rusanu a semnat decizia care dă dreptul SIF-urilor să se cumpere între ele, anulând o dispunere de măsuri emisă în 2005 de CNVM, care interzicea achiziţiile încrucişate la SIF-uri. Desen Romeo Răileanu

Preşedintele ASF Dan Radu Rusanu a semnat decizia care dă dreptul SIF-urilor să se cumpere între ele, anulând o dispunere de măsuri emisă în 2005 de CNVM, care interzicea achiziţiile încrucişate la SIF-uri. Desen Romeo Răileanu

Autor: Andrei Chirileasa

05.02.2014, 19:56 1729

Autoritatea de Supraveghere Finan­cia­ră (ASF) a decis că SIF-urile pot cumpăra ac­ţiuni una la alta, potrivit unei decizii emise mier­curi, 5 februarie, semnată de Dan Radu Ruşanu, pre­şe­dintele ASF.

Prin această decizie, oricare dintre cele cinci SIF-uri va putea să cumpere ac­ţiuni la ce­le­lal­te patru societăţi de in­vestiţii financiare, în limi­ta pragului le­gal de 5%, lucru pe care nu-l pu­tea face din cauza unei dispuneri de măsuri a fos­tei Comisii Naţionale a Valorilor Mo­biliare (CNVM), care data din august 2005.

Decizia a fost publicată pe site-ul ASF şi pe bur­să la ora 17:25, după ce în prealabil acţiunile SIF-urilor au fost suspendate de la tranzacţionare.

Hotărârea ASF ar putea susţine cererea pen­tru acţiunile SIF-urilor pe termen scurt şi, im­plicit, preţurile ac­ţiu­nilor, dacă şefii SIF-urilor se vor grăbi să profite de această decizie pen­tru a cum­păra acţiuni la celelalte SIF-uri. Având în vedere lobby-ul purtat de unii dintre pre­şedinţii de SIF-uri (Dragoş Bîlteanu de la SIF Banat-Crişana şi Costel Ceocea de la SIF Moldova) în ultimul an pentru obţinerea acestei facilităţi, pro­babil că SIF-urile nu vor aştepta prea mult înainte să facă primele achiziţii.

Şefii SIF-urilor au motivat că nu este normal ca orice fond de investiţii din România să poată cumpăra acţiuni la SIF-uri numai SIF-urile să n-o poată face şi s-au plâns că această restricţie i-a privat în ultimii ani de obţinerea unor randa­mente superioare. Ei au găsit înţelegere la Mircea Ursache, vicepre­şe­dintele ASF pentru piaţa de capital, care a anunţat încă din luna ianuarie că va elimina această restricţie.

Declaraţiile sale nu au fost primite cu prea mult interes de investitori, având în vedere că ac­ţiunile SIF-urilor au înregistrat scăderi cuprinse între 2,3% şi 7,8% de la mijlocul lunii ianuarie.

Evoluţia slabă a titlurilor SIF în această perioadă a fost determinată şi de schimbarea de poziţie a lui Ursache, care în toamna anului tre­cut se declara un susţinător al ridicării pragului de deţinere la SIF-uri de la 5% la 33%, după care în ianuarie 2014, într-un interviu acordat ZF, Ursache spunea că „nu este oportună abordarea în 2014 a ridicării pragului de deţinere“.

Din această cauză, unii brokeri şi investitori nu consideră că era oportună în acest moment nici de­cizia ASF care permite SIF-urilor să se cumpere în­tre ele. Ei consideră că astfel condu­ce­rile SIF-urilor îşi vor întări poziţiile şi vor respinge astfel orice tentative ale altor investitori de a acce­de în conducere şi de a lua decizii care nu sunt agreate de conducerile SIF-urilor. Anul trecut, la unele SIF-uri s-au văzut divergenţe de opinii puternice între unele grupuri de acţionari. Cel mai cunoscut caz este cel de la SIF Banat-Crişana, unde unii ac­ţio­nari au votat pentru dividende, în timp ce acţionarii care susţineau condu­cerea SIF au decis neacordarea de dividende.

Teoretic, în urma acestei decizii se poate ajun­ge la situaţia în care 20% din acţiunile ori­că­rui SIF să fie deţinute de celelalte SIF-uri, în con­diţiile în care între 20% şi 40% din acţiunile SIF-urilor sunt imobilizate, fiind deţinute de „cupo­nari“, care nu participă la adună­rile ge­ne­ra­le ale acţionarilor şi nu sunt interesaţi în ge­neral de ce se întâmplă cu aceste societăţi. Astfel, şefii SIF-urilor ar avea o puternică pârghie de control, fără să fie obligaţi să deţină efectiv acţiuni.

În acelaşi timp, asta ar permite SIF-urilor să aibă o strategie comună şi să se implice în pro­iec­te mai mari.

SIF-urile rămân o miză uriaşă având în ve-de­re activele de 6,6 miliarde de lei (1,46 mld. euro) pe care acestea le au în portofolii, care includ par­ticipaţii minoritare la BRD, Banca Transilvania, Erste, Petrom, Transgaz, Trans­elec­trica şi Fondul Proprietatea, dar şi parti­cipaţii de control la com­pa­nii importante pre­cum Biofarm Bucureşti, Vran­cart Adjud, THR Marea Neagră, Turism Felix, Mecanica Ceahlău şi Şantierul Naval Orşova.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO