ZF 24

Francezii de la Filasa spun că merg mai departe cu eolienele de 780 mil. euro, în ciuda întârzierilor

Francezii de la Filasa spun că merg mai departe cu...

Autor: Tibi Bujdei

21.07.2013, 21:11 810

Grupul francez Filasa a anunţat că va continua investiţiile de 780 de milioane de euro în construcţia a 12 parcuri eoliene în judeţul Suceava, deşi s-au înregistrat unele întârzieri în realizarea proiectului.

„Contrar zvonurilor care circulă, grupul Eolenvest (companie din grupul Filasa - n. red.) continuă dezvoltarea celor 12 parcuri eoliene în regiunea Suceava şi confirmă, în ciuda întârzierilor, că parcurile se vor realiza“, au declarat re­pre­zentanţii grupului francez. Firma franceză Filasa, a anun­ţat în noiembrie 2011 o in­ves­tiţie de 780 de milioane de eu­ro, reevaluată anul trecut la un miliard de euro, în 12 parcuri eoliene din nouă localităţi din judeţul Suceava, care urmau să fie construite începând din septembrie 2012.

Dezvoltarea pro­iectului a fost amânată du­pă ce grupul francez a renunţat la furnizorul iniţial de turbine eoliene, danezii de la Vestas. P­otrivit unor informaţii furnizate anterior de Popovici Niţu & Asociaţii, casa de avocatură care i-a asistat pe francezi la intrarea pe segmentul energiilor regenerabile în România, compania Filasa a fost creată de un fost proprietar al maga­zi­nelor alimentare Leader Price, şi anume familia franceză Lacoste. În 2007 familia Lacoste a decis vânzarea celor circa 60 de magazine Leader Price pe care le avea în Franţa, iar din banii încasaţi s-a hotărât să facă investiţii în sectorul energiilor regenerabile în mai multe ţări, printre care se află şi România.

România are în acest moment parcuri eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 2.100 MW, echivalentul în putere a trei reactoare de la Cernavodă, cel mai puternic investitor fiind cehii de la CEZ.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO