ZF 24

Hidroelectrica va selecta din nou intermediarul pentru listarea la bursă

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

12.11.2013, 21:14 680

Gabriel Dumitraşcu, şeful di­rec­ţiei de privatizare din Departa­men­tul pentru Energie, a anunţat că anul viitor statul va continua procesul de priva­tizare a companiilor de stat prin lis­ta­rea la bursă cu Hidroelectrica, Elec­trica şi Complexul Energetic Oltenia.

„Vom relua selectarea interme­dia­rului listării Hidroelectrica după ce se aprobă o nouă hotărâre de guvern pri­vind strategia de privatizare a Hi­dro­electrica. În prezent proiectul de hotă­râre este publicat pentru dezbatere şi mă aştept ca până la jumătatea lunii de­cem­brie să fie aprobat de guvern pentru ca apoi să înceapă imediat selec­ţia unui nou consorţiu de intermediere. Până la jumătatea lunii ianuarie, mă aştept să avem selectat consorţiul de privatizare. Termenul asumat de listare a Hidroelectrica este iunie 2014. Este în discuţie dacă vom scoate la vânzare 10% sau 15% din Hidroelectrica, aştep­tăm să iasă hotărârea de guvern“, a spus Dumitraşcu, după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri a BVB.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

WikiZF: Profilul companiei Complexul Energetic Oltenia

WikiZF: Profilul companiei Electrica

În aprilie 2012 consorţiul format BRD (lider de consorţiu) - Citigroup - SocGen - Intercapital Invest a fost selec­tat pentru a asista listarea Hidro­elec­trica, însă nu a fost semnat niciun con­trac­t de intermediere. Întrebat dacă vor fi plătite despăgubiri brokerilor deja selectaţi, Dumitraşcu a răspuns că nu vor fi plătite despăgubiri pentru că nu a fost semnat niciun contract. Sindicatul angajaţilor de la Hidroelectrica, Hi­dro­sind, a ob­ţinut la Înalta Curte de Justiţie anu­larea deciziei guvernului prin care s-a stabilit procedura de privatizare şi astfel procesul de selecţie trebuie reluat.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Întrebat de valoarea pachetului de ac­ţiuni care va fi scos la vânzare la Hidro­electrica, Dumitraşcu a spus că nu poate face estimări, că există o diferenţă între valoarea intrinsecă a unei com­pa­nii, dată de activele din patrimoniu, şi valoarea oferită de piaţă. De asemenea, evenimentele din ultimul an care s-au întâmplat la Hidroelectrica (insolvenţa şi contractele păguboase prin care com­pa­nia livra energie la preţuri prefe­ren­ţiale unor companii private) pot avea un impact asupra preţului din ofertă, a mai spus Dumitraşcu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels