ZF 24

Lupta pentru supravieţuire a celor scumpi, dar mulţi: cum se va termina războiul dintre cărbuni şi „verzi“

Autor: Roxana Petrescu

16.03.2014, 18:32 704
Complexul Energetic Hunedoara, companie înfiinţată în vara anului trecut, are în plan investiţii de 355 de milioane de euro pentru a moderniza termocentralele Mintia şi Paroşeni, dar şi cele patru mine de huilă pe care le are în portofoliu.
 
Complexul Energetic Olte­nia tocmai a demarat un proiect de 220 de milioane de euro, din care 193 de milioane de euro vin de la BERD, pentru o modernizare la Turceni, cea mai mare termocentrală din România.  În ciuda banilor care se investesc în sector, adevărul este unul singur: niciodată un megawatt-oră din cărbuni nu va putea concura de la egal la egal cu unul făcut de o hidrocentrală sau de o eoliană, care se bazează pe subvenţiile de la stat mai mult decât pe forţele proprii. Care este soluţia?
 
„Cantitatea de energie electrică produsă de termocentralele Mintia şi Paroşeni în cele 5 luni ale anului 2013 (august 2013 - decembrie 2013) este de 1.428.404 MWh (2,4% din producţia totală de energie – n.red.) şi dorim să păstrăm cel puţin acelaşi ritm al producţiei şi pe viitor. Preţul scăzut de tranzacţionare al energiei electrice pe piaţa de energie electrică este uneori defavorabil preţului energiei electrice produse pe bază de huilă în cadrul complexului“, spun reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara.
 
 
Citiţi mai multe în ediţia tipărită a Ziarului Financiar de luni, 17 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO