ZF 24

OpenAI, una dintre cele mai mari companii de inteligenţă artificială din lume, urmăreşte o evaluare de 90 de miliarde de dolari într-o posibilă vânzare de acţiuni

OpenAI, una dintre cele mai mari companii de...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.09.2023, 12:23 1009

OpenAI, start-up-ul AI din spatele ChatGPT, negociază cu investitorii cu privire la o posibilă vânzare a acţiunilor existente, la o evaluare mult mai mare decât cea efectuată în urmă cu câteva luni, raportează Reuters.

Tranzacţia propusă ar putea ridica OpenAI, companie susţinută de Microsoft, la o valoare cuprinsă între 80 şi 90 de miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal, prima publicaţie care a relatat despre potenţiala vânzare de acţiuni. Aceasta ar face din OpenAI una dintre cele mai valoroase companii private din lume, într-un moment de entuziasm major pentru start-up-urile AI.

ChatGPT, un chatbot care poate genera răspunsuri asemănătoare celor umane pe baza indicaţiilor utilizatorului, a contribuit fundamental la creşterea popularităţii inteligenţei artificiale. Spaţiul AI a fost salutat ca fiind următoarea frontieră a lumii tech, devenind, în ultima perioadă, principalul punct de interes în Silicon Valley.

Dacă se finalizează, tranzacţia ar fi a doua vânzare majoră de acţiuni demarată de start-up-ul AI, marcând o creştere meteorică a evaluării companiei. La începutul acestui an, OpenAI a realizat o vânzare de acţiuni în valoare de 300 de milioane de dolari, la o evaluare de 30 de miliarde de dolari.

SpaceX şi alte start-up-uri mature au demarat vânzări regulate de acţiuni fără a ieşi la bursă, permiţând angajaţilor şi investitorilor existenţi să încaseze bani din valoarea în creştere a capitalului lor în companie.

OpenAI a obţinut în acest an o finanţare primară de 10 miliarde de dolari de la Microsoft, pe care o foloseşte pentru a dezvolta noi produse şi pentru a finanţa antrenarea modelelor de inteligenţă artificială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO