ZF 24

Răsturnare de situaţie în topul celor mai valoroase companii europene: Producătorul celui mai popular medicament pentru slăbit, Novo Nordisk, a detronat LVMH de pe poziţia de lider şi a devenit cea mai valoroasă companie din Europa

Răsturnare de situaţie în topul celor mai valoroase...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.09.2023, 12:24 968

Novo Nordisk a devenit pentru prima dată cea mai valoroasă companie din Europa, pe baza preţurilor de închidere, după ce grupul farmaceutic danez a introdus Wegovy în Marea Britanie, cel mai bine vândut medicament pentru slăbit, raportează Financial Times.

Preţul acţiunilor Novo Nordisk'' a închis în creştere cu 0,7%, la 1.311 coroane daneze (190 de dolari), ceea ce conferă companiei o capitalizare de piaţă de 428 miliarde de dolari. Vinerea trecută, Novo Nordisk a detronat pentru scurt timp LVMH. Conglomeratul francez de lux a închis luni în scădere cu 0,4%, la 772,60 euro/acţiune, ceea ce îi conferă o valoare de piaţă de 383 miliarde de euro, adică 419 miliarde de dolari.

Producătorul de medicamente a introdus luni Wegovy în Marea Britanie, după ce l-a lansat în SUA în iunie 2021. Cererea în creştere pe cea mai mare piaţă de medicamente din lume a întârziat ulterior comercializarea în Europa. Medicamentul este deja disponibil în Norvegia, Danemarca şi Germania.

Compania a declarat luni că medicamentul va fi introdus în Marea Britanie „printr-o lansare controlată şi limitată".

„Monitorizăm îndeaproape cererea de Wegovy şi colaborăm cu autorităţile de reglementare şi cu furnizorii pentru a ne asigura că persoanele care trăiesc cu obezitate pot avea acces la tratament şi pot rămâne sub tratament", a adăugat compania.

Novo Nordisk este cel mai mare producător, în funcţie de vânzări, pe o piaţă a medicamentelor pentru diabet şi a noilor medicamente pentru scăderea în greutate care, potrivit previziunilor analiştilor, ar urma să atingă vânzări anuale de 130-140 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Cel mai mare concurent al companiei de pe piaţă, Eli Lilly, cu sediul la Indianapolis, a solicitat aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a utiliza medicamentul său pentru diabet Mounjaro în tratarea obezităţii.

Un studiu publicat de Novo Nordisk în luna august a arătat că Wegovy a redus, de asemenea, cu 20% riscul de evenimente cardiace grave, inclusiv atacurile de cord. Succesul medicamentului a făcut ca valoarea acţiunilor companiei să se tripleze de peste patru ori din 2018, câştigând 41% numai în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO