ZF 24

UE a cerut institutiilor financiare finantare pentru Ucraina pentru a evita o noua criza a gazelor

20.06.2009, 13:24 15

Uniunea Europeana a cerut Fondului Monetar International (FMI) si altor institutii financiare internationale sa acorde finantare Ucrainei pentru ca aceasta sa isi poata achita datoriile pe care le are fata de Rusia, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

In cazul in care Ucraina nu va putea plati gazele pe care le-a contractat de la Rusia, livrarile de gaze ar putea fi blocate incepand cu luna viitoare, insiv gazele care tranziteaza teritoriul ucrainean.

"Exista riscul unei noi crize majore a gazelor in cateva saptamani", a declarat Barroso reporterilor, facand o paralela cu oprirea gazelor pentru doua saptamani, in ianuarie, de catre Rusia.

Rusia a facut presiuni asupra Uniunii Europene pentru a oferi fonduri Ucrainei ca aceasta tara sa achizitioneze gazele naturale de care are nevoie pentru refacerea rezervelor de care avea nevoie pentru a trece de iarna.

Joi, compania de gaze Naftogaz Ukrainy a anuntat ca va avea nevoie de 4,2 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels