Ziarul de Duminică

Intalnirea lui Steve cu destinul

15.09.2006, 14:32 38

Foarte multi vor fi spus: "Si-a cautat-o cu lumanarea!" Lucru pe care, de altfel, l-a anticipat. Intr-un making off cu incurcaturi amuzante sau dramatice de la filmari, spunea razand: "Intr-o zi o sa ma manance un crocodil si atunci toata lumea o sa spuna: 'Vezi! ti-am spus eu ca o sa-l manance un crocodil!'"
Nu l-a ucis insa un crocodil, ci o pisica de mare. Putea fi un elefant, un sarpe, un varan, un scorpion, o tarantula, un cangur... Steve Irwin a fost orice altceva in afara de "Vanatorul de crocodili". A lasat sa i se lipeasca aceasta eticheta din motive comerciale. Pasiunea nu exclude, slava Domnului, inteligenta: stia ca doar in felul acesta poate atrage resursele cu care sa poata dinamita neglijenta si indiferenta, pentru a face ceva in slujba religiei lui cu atat de putini adepti - salvarea naturii.
Dragostea si admiratia lui pentru animalele de prada isi au o explicatie simpla: toata lumea iubeste iepurasii. Drept care nu prea sunt semnale ca ar fi pe cale de disparitie. In schimb, pentru eventuala extinctie a posesorilor de dinti sau venin nu s-ar emotiona nimeni. In ciuda faptului ca, de pilda, rechinii ucid anual mai putini oameni decat o fac... magarii.
S-a nascut, sub numele Stephen, in Victoria australiana, in urma cu 44 de ani. Totul a inceput cu parintii lui, administratori ai unei gradini zoologice. Primul piton l-a primit la sase ani... A prins primul crocodil la noua ani... A crescut printre animale... Cu toate ca el il pusese pe drumul asta, tatal lui avea sa declare mai tarziu: "Nu e sanatos la cap...". In 1990 a fost descoperit de televiziune, care a facut din el un erou atipic, in contratimp cu jamesbonzii plamaditi din beton, asfalt si otel. In 1992 s-a casatorit cu Terri, la fel de nebuna ca si el, de vreme ce a plecat gravida in salbatice, iar mai tarziu si-a luat acolo fetita. In 2002, Steve a scandalizat lumea hranind un crocodil, in vreme ce in mana cealalta tinea bebelusul. Si-a cerut scuze, explicand ingenuu ca nu exista nici un risc!
A fost zgariat, muscat, taiat, lovit, scuipat, injectat cu venin de cele mai variate animale cu putinta. In unele imagini il vezi limpede ca e speriat - o si spune - dar si entuziasmat. E imposibil sa uiti cum rostea: "It's beauuuuutiful!"... Pentru el lumea era frumoasa. Chiar si reptilele ucigase. Incercand odata sa-mi explice ce atitudine ar trebui sa am fata de ceea ce fac - daca imi place, daca sunt motivat, daca vreau sa fac asta -, cineva mi-a spus: "Sa fii ca Steve Irwin!" As vrea...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO