Ziarul de Duminică

Interior de han valah

Interior de han valah
23.03.2007, 18:13 254

Istoria hanurilor valahe coboara cu inceputurile acestor stabilimente cu maximum trei secole in urma. Nu din vina istoricilor, ci a absentei atestarilor documentare mai vechi.
Privita logic, problema vechimii este simpla: din cele mai vechi timpuri, calatorii prin aceste tinuturi trebuie sa fi poposit macar pentru o noapte undeva si nu numai intr-un conac boieresc, intr-o manastire sau intr-un bordei. Este, prin urmare, posibil ca inca din negura timpului sa fi existat un stabiliment cu functie de han. In Bucuresti au functionat hanuri domnesti, manastiresti si negustoresti, infatisarea unora fiindu-ne cunoscuta din grafica si fotografiile secolului al XIX-lea. Altele, din nefericire cele mai noi, s-au pastrat pana astazi, precum hanurile Manuc si Patria. Deci stim bine cum aratau, cam ce insemna o pravalie de han vazuta din ulita. Cunoastem si curtile acestora si ce puteau sa adaposteasca. Insa esentialul nu il stiam: conditiile de adapostire a musteriilor si interiorul birtului. Or, in gravura alaturata vedem interiorul birtului unui han, probabil negustoresc, cu o bucatarie rudimentara, unde mancarea era preparata in prezenta clientilor.
Desi pare din vremuri imemoriale, "imaginea" provine din anii Razboiului Cremeii, nu depaseste 150 de ani, rastimp, iata, suficient pentru o schimbare radicala a obiceiurilor, portului, institutiilor si stabilimentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO