Analiză

Noua lege a farmaciei ii lasa reci pe producatorii de medicamente, dar nu si pe distribuitori

25.11.2005, 20:34 73

Proiectul legii farmaciei a fost discutat pana acum mai mult din punct de vedere al lanturilor de farmacii si al farmacistilor independenti. Dar cum va fi afectata piata medicamentelor si deci producatorii si distribuitorii de noile reglementari aflate acum in stadiul de proiect?

Pe lantul producator-cumparator se afla importatorii, distribuitorii si farmaciile. Marile companii producatoare de medicamente din lume, care domina piata romaneasca, nu au aici decat reprezentante sau birouri - entitati fara personalitate juridica proprie, care sunt aici doar pentru a intretine operatiunile de marketing. Farmaciile si spitalele cumpara medicamente de la distribuitori si importatori. Acestia si-au dezvoltat la randul lor lanturi de farmacii.

Producatorii afirma ca vanzarile nu vor fi afectate, indiferent de forma legii, in timp ce distribuitorii spun ca afacerile vor avea de suferit.

Piata medicamentelor a crescut puternic anul acesta, estimarile fiind ca va ajunge la circa 1,2 miliarde de euro, fata de aproape un miliard de euro anul trecut. In 2004 au fost realizate cele mai importante investitii in extinderea marilor lanturi de farmacii.

Cresterea vanzarilor producatorilor si importatorilor de medicamente este intr-o oarecare corelatie cu extinderea lanturilor de farmacii, in conditiile in care vanzarile realizate prin intermediul farmaciilor publice reprezinta 75% din consumul total.

"Pe langa faptul ca ingradeste si restrictioneaza dreptul la proprietate, noua lege a farmaciei va avea un efect puternic si la nivelul vanzarilor consolidate de medicamente, care vor scadea in cazul in care legea va fi promulgata in forma actuala", afirma Ileana Niculescu, director executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM).

"Daca legea este promulgata in forma actuala, se vor pierde investitii semnificative in industrie. Ingradirea dezvoltarii companiilor, contrar legilor de functionare a unei piete libere va avea efecte negative in intreaga industrie farmaceutica", a spus Ovidiu Buluc, presedintele Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania si actionar majoritar al distribuitorului Farmexim. Daca distribuitorii si retailerii de medicamente sustin la unison ca vanzarile agregate vor fi afectate in cazul in care legea va fi promulgata in forma actuala, producatorii sunt mai temperati in estimari.



Producatorii sunt mai linistiti

"Pentru producatori nu cred ca va avea o influenta majora forma finala a legii farmaciei. Dezvoltarea pietei va fi afectata doar in cazul in care vor fi impuse restrictii stricte referitoare la numarul total de farmacii de pe piata sau la distanta dintre acestea. Noi nu sustinem, dar nici nu combatem acest proiect de lege, intrucat efectele majore vor fi resimtite in randul distribuitorilor si a lanturilor de farmacii si nu in randul producatorilor", a afirmat Mariana Wencz, country manager al companiei farmaceutice Zentiva din Cehia.

Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente si directorul general al companiei Eli Lilly Romania, spune ca vanzarile de medicamente nu vor fi afectate, indiferent de forma finala a proiectului de lege.

"In principiu, forma de proprietate nu conteaza pentru producatorii de medicamente. Medicamentele se vand in functie de necesitatile pacientilor. Cu toate acestea, ca producator si importator, nu mi-ar placea sa existe o limitare a numarului de farmacii detinute de lanturile de pe piata, intrucat acestea au ridicat oarecum standardele", a declarat Savu.

Principalele prevederi ale proiectului de lege a farmaciei au la baza criterii demografice si impun lanturilor de farmacii sa renunte la brandurile proprii si la serviciile de autoservire din cadrul unitatilor operate.

Astfel, lanturile de farmacii vor putea detine cate o farmacie la fiecare 100.000 de locuitori din aceeasi localitate. In cazul in care va fi promulgat in forma actuala, lanturile de farmacii, definite ca fiind entitati ce controleaza peste 4 farmacii, vor dispune de 6 luni pentru a se conforma normelor.



Sectoarele 1 si 2, "inchise" pentru farmacisti

Singurele schimbari semnificative care s-au produs in forma proiectului de lege in cadrul ultimei dezbateri dintre reprezentantii Ministerului Sanatatii si oficialii lanturilor de farmacii si ai farmacistilor independenti de saptamana aceasta se refera la reducerea ponderii capitalului pe care trebuie sa il detina un farmacist in cadrul unei farmacii si la criteriul demo-grafic de infiintare a farmaciilor in Bucuresti.

Astfel, ponderea minima pe care trebuie sa o detina un farmacist in cadrul unei farmacii a scazut de la 100% la 51%, iar farmacistii nu vor mai putea sa infiinteze decat cate o farmacie la fiecare 2.500 de clienti ai unui singur sector din Bucuresti. In forma anterioara, putea fi deschisa cate o farmacie la fiecare 2.500 de clienti din Bucuresti.

Noutatea este ca unele sectoare ale Bucurestiului, cum ar fi sectorul 1 si 2, sunt practic "inchise" in prezent, in timp ce in restul sectoarelor mai pot fi inca deschise farmacii, potrivit proiectului. "Din punctul nostru de vedere, vanzarile unor medicamente introduse pe piata pot fi impulsionate de contractele pe care le putem incheia cu marile lanturi de farmacii. Pe de alta parte, in cazul in care un anumit medicament nu genereaza un rulaj satisfacator, el poate fi delistat", a mai aratat Wencz.



Lanturile de farmacii negociaza mai bine

Piata farmaciilor este practic "inghetata" in prezent, printr-un ordin emis de ministrul sanatatii care prevede ca pana la sfarsitul acestui an sa nu mai fie deschise farmacii noi.

"Spre deosebire de farmaciile independente, lanturile de farmacii au o putere de negociere mai mare in relatia cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. In cazul in care aceste lanturi vor fi desfiintate, vom asista la o degringolada in ceea ce priveste recuperarea datoriilor vechi si a distribuirii fondurilor pentru sanatate", a mai spus Niculescu.

Farmacistii independenti si lanturile de farmacii au recuperat pana in prezent aproximativ 20% din totalul datoriilor statului catre companiile din piata, care se ridica la circa 800 de milioane de lei (220 mil. euro). Farmacistii independenti sustin forma actuala a legii farmaciei, care le apara cel mai bine interesele, potrivit acestora.

Cele mai importante lanturi de farmacii prezente pe piata sunt Sensiblu, controlat de grupul A&D Pharma, Helpnet, companie derivata din distribuitorul Farmexim, lantul City Pharma, controlat de distribuitorul Relad, lantul Remedio al distribuitorului Montero sau farmaciile Dona, ale companiei Farmexpert.

Cota de piata cumulata a lanturilor de farmacii este de sub 20% din totalul vanzarilor totale, care se ridica la peste 700 de milioane de euro anul acesta.

Consumul de medicamente de pe piata romaneasca a stagnat, in cel

de-al treilea trimestru al anului, la aproximativ 310 milioane de euro, potrivit Cegedim. Cel de-al doilea trimestru al anului a consemnat vanzari totale de medicamente pe piata romaneasca de aproape 290 de milioane de euro.

Cresterea pietei s-a datorat vanzarilor realizate prin intermediul farmaciilor publice, intrucat piata de retail, care reprezinta circa 75% din totalul pietei, a crescut 4,2% in perioada octombrie 2004 - septembrie 2005, in timp ce vanzarile de medicamente catre spitale au scazut cu 1,6% in aceeasi perioada.



Surse suplimentare de finantare

Cheltuielile pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, compensate 90% din pretul de referinta, vor fi finantate atat de la bugetul de stat, cat si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, a decis Guvernul in sedinta de ieri.

Pana in prezent, fondurile erau asigurate exclusiv de la bugetul de stat.

Executivul precizeaza ca decizia a fost adoptata la propunerea Ministerului Sanatatii, in colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si este menita sa acopere deficitul de fonduri necesare pentru cheltuielile aferente consumului de medicamente compensate. Prin Legea bugetului de stat pe 2005, Ministerul Sanatatii a primit 2.278,7 miliarde de lei vechi (circa 65 mil. euro), reprezentand transferuri de la bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru finantarea acestor medicamente.

Din analiza consumului de medicamente compensate in procent de 90% si a cheltuielilor preliminare aferente medicamentelor pentru luna septembrie - efectuata in perioada ianuarie - 31 august 2005 - rezulta ca fondurile alocate nu sunt insa suficiente, fiind necesare fonduri suplimentare de 307,5 miliarde de lei vechi (8,5 mil. euro).



Tinerii si femeile prefera lanturile de farmacii

Increderea in farmaciile de retea este mai mare in randul tinerilor sub 35 de ani si a persoanelor cu studii superioare, potrivit unui studiu realizat de IRSOP. Astfel, se poate face clar o diferentiere intre pacientii care intra in farmaciile de lant si cei care prefera farmacia independenta. Pacientii farmaciilor de retea sunt in marea lor majoritate femei, persoane cu studii superioare si tineri pana in 35 de ani, arata studiul.

Sondajul "Care dintre farmacii sunt mai apreciate de cumparatori - farmaciile independente sau farmaciile apartinand retelelor de farmacii?"

a fost realizat de catre IRSOP Market Research & Consulting Ltd. pe un esantion reprezentativ de 1.082 de pacienti (542 la iesirea din farmacii independente, 540 la iesirea din farmacii care apartineau unui lant). alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels