Analiză

Petrolul, gazele si energia electrica, la punctul zero al privatizarii

08.12.2003, 00:00 21



Evolutia pietelor de petrol, gaze si energie va sta in 2004 sub semnul privatizarilor. In pofida restructurarii marilor companii energofage, trendul de consum pe cele trei piete este crescator, avand in vedere ritmul actual de economisire al energiei.



Piata petroliera se dezvolta in special pe segmentul distributiei de carburanti, unde majoritatea operatorilor si-au extins retelele de benzinarii. Valoric, piata a crescut in 2003 pe acest segment depasind 2 mld. $, dat fiind ca toate companiile precum Rompetrol, OMV, Shell, MOL, Agip sau Lukoil asteapta vanzari mai mari fata de anul trecut. Conditiile pe piata sunt inca dificile, dar o serie de operatori precum Agip, Shell sau Lukoil asteapta profit potrivit standardelor internationale de contabilitate.



Piata de gaze este si ea in crestere, pe baza extinderii microcentralelor de apartament si a cresterii consumului combinatelor de ingrasaminte puternic subventionate de catre stat.



Importurile de la compania rusa Gazprom acopera acum 30% din cerere. Gazul a avut cea mai puternica ascensiune a pretului, de la 82,5 $/1.000 mc la 125 $/1.000 mc, care se traduce in incasari mai mari pentru Romgaz, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Transgaz sau furnizorii de gaze.



Chiar daca initial procesul de privatizare initiat la cele mai mari companii din portofoliul statului - Petrom, Electrica, Distrigaz Nord si Sud, trebuia finalizat pana la 31 decembrie 2003 (in cazul Electrica era stabilita vanzarea a doua din cele opt filiale), anul acesta s-a ratat totul sub acest aspect. Cele patru companii - mamut ale statului au insumat venituri de aproximativ 5 miliarde dolari in 2002, depasind o pondere de 10% in Produsul Intern Brut. Nici Petrom, Distrigaz Sud sau Nord, nici Electrica Banat si Dobrogea nu vor trece in proprietate privata in acest an, toate acestea fiind acum prevazute de a trece din mana statului in 2004, un an electorale cu alegeri locale si generale.



Totusi, interesul investitorilor straini fata de piata romaneasca a crescut, dovada numarul surprinzator de mare de companii inscrise in cursa pentru preluarea Petrom, dar si a celor interesate de pe acum de distributiile de gaze.



"Premisele sunt bune, exista vointa politica, iar interesul investitorilor a crescut considerabil. Privatizarile din domeniul energetic vor continua cu siguranta in 2004, atunci cand se asteapta finalizarea tranzactiei la Petrom, a primelor doua distributii de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea unde negocierile cu Enel (n.r. a- grup energetic italian) sunt in stadiu avansat", a spus pentru ZF Gabriel Zbarcea, avocat in cadrul casei de avocatura Musat si Asociatii, una dintre cele mai puternice case de avocatura locale. Musat si Asociatii asigura consultanta juridica pentru Enel in negocierile cu statul pentru preluarea Electrica Banat si Dobrogea. De asemenea, in cursa pentru Petrom face echipa cu compania americana Occidental, unul din cei sapte investitori asteptati sa depuna oferte finale pentru compania romaneasca.



In paralel, a crescut interesul bancilor de investitii precum ING, Citibank sau HVB pentru finantarea proiectelor din sectorul energetic.



"Se constata o crestere puternica a interesului bancilor de investitii pentru finantarea nevoilor companiilor energetice. S-a vazut avalansa de credite sindicalizate sau alte forme de finantare din acest an pentru Termoelectrica, Transelectrica, Electrica sau Distrigazuri, o parte destinata nevoilor de consum, alta pentru modernizare", spune Adrian Bulboaca, avocat in cadrul casei de avocatura Miculitii & Asociatii Linklaters. Firma asigura consultanta statului in doua dosare grele: privatizarea Petrom si cea a Distrigazurilor. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO