#AntreprenoriiRoMâine

#AntreprenoriiRoMâine. Valentin Muntean, Spitalul MedLife Humanitas Cluj: Problema cea mai mare nu este lipsa aparaturii, ci a oamenilor. Este o diferenţă uriaşă în Bucureşti şi ce este la 50 km est sau vest. Aici e marea problemă a României

17.06.2022, 09:00 Autor: Roxana Petrescu

Dacă Bucureştiul sau Clujul reuşesc să atragă şi să menţină buni specialişti în domeniul sănătăţii, pentru actul medical din restul ţării identificarea resurselor umane rămâne provocarea majoră, dincolo de accesul la echipamente.

“Nu este o criză de specialişti. Noi facem mult mai mulţi doctori decât are nevoie ţara, dar nu stau medicii în România”, a spus Valentin Muntean, medic şi fondator al Spitalului MedLife Humanitas Cluj, în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, un proiect editorial realizat de ZF alături de MedLife.

Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, unitate înfiinţată în 2015 de trei medici, a ajuns anul trecut la un business de 5,7 milioane de euro, reuşind să înregistreze o evoluţie crescătoare chiar şi în perioada marcată de pandemie. Spitalul a fost investiţia comună a trei medici, Adrian Bărbos, Alexandru Trăilă şi Valentin Muntean, intrând în anul 2017 în portofoliul MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România.

“Problema cea mai mare nu este apartura, ci oamenii. Aceasta este o problemă gigantică şi nu doar pentru noi, ci pentru România, în general. Pacienţii nu vin la un spital, ci la un anumit medic. De aceea ne-am dorit cei mai buni specialişti. Acelaşi lucru este valabil şi pentru personalul mediu, dar acesta este lucrul cel mai greu de realizat.”

În ultimii doi-trei ani, exodul medicilor s-a mai domolit, în contextul în care şi salariile au crescut semnificativ, un medic putând să ajungă la 2.000-3.000 de euro net lunar. În plus, evoluţia sistemului privat mai ales, pe fondul lipsei de investiţii de la stat, a atras specialişti care au vrut să revină în ţară. Poblema este că aceştia se duc spre marile oraşe, astfel că zone întregi din România sunt private de accesul la un act medical de calitate.

“În Bucureşti şi Cluj se găsesc oportunităţi, dar nu în restul României. Este o diferenţă uriaşă între Bucureşti şi 50 de kilometri la est sau vest. Asta este marea problemă a României”, a mai spus medicul.

Spitalul MedLife Humanitas din Cluj este axat pe intervenţii chirugicale şi recunoscut pentru zona de neurochirurgie, tiroidă şi ortopedie. Ca planuri de dezvoltare, unitatea ţinteşte spre o abordare integrată a serviciilor medicale, dar şi la o completare a acestora pe zona de cancer mamar.

“Ne interesează să oferim servicii medicale integrate. Ne uităm la sânologie (tratamentul cancerului mamar), de la diagnostic, tratament, recuperare şi reconstrucţie. Pacientul simte azi nevoia de servicii integrate, de a găsi soluţiile de la cap la coadă, iar noi asta ne dorim să livrăm“, a precizat la rândul său Ovidiu Antal, manager al Spitalului MedLife Humanitas.

 

Articolul face parte din proiectul editorial #Antreprenorii RoMaine, susţinut de MedLife. Cu peste 35 de achiziţii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România şi au ajuns la rândul lor să achiziţioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaţi în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea şi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar şi a sănătăţii economiei româneşti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor şi investiţia în sănătate au aşezat business-uri sustenabile şi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Medlife