Anuar Cele mai dinamice companii din Romania - 2023

 

An de an, Ziarul Financiar şi-a aşezat portofoliul de produse pe nevoile businessului.

În 2006, când cifra de afaceri totală din economie era de 600 mld. lei (acum este de 2.500 mld. lei), ZF lansa Anuarul Cei mai mari jucători din economie.

Un an mai târziu, valoarea companiilor locale a devenit în premieră subiectul catalogului Cele mai valoroase 100 de companii din România.
În 2018, în urma unui parteneriat cu Deloitte, s-a născut Top 1.000 cele mai mari companii din România.

Preocuparea pentru businessul mare, pentru liderii de piaţă ne-a însoţit mereu.

Aşa se face că ZF-ul are astăzi două anuare dedicate liderilor din business care au atins majoratul.

Lipsea însă din portofoliu un produs destinat firmelor care cresc, care nu sunt nici între Cei mai mari jucători din economie, nici între 100 cele mai valoroase şi nici în Top 1.000 cele mai mari companii din România.

Dar vor ajunge acolo.

Şi noi ne-am propus sa le însoţim parcursul. Să le identificam înainte ca ele să devină lideri ai economiei locale. Înainte de a fi staruri.

Aşa s-a născut, în octombrie 2021, anuarul Cele mai dinamice companii din România, care a ajuns în acest an la ediţia a treia şi care a strâns, în primele doua ediţii, în 200 de pagini, peste 500 de companii al căror parcurs merită să fie urmărit.

Unele dintre cele 500 de companii revin şi în acest an în clasament pentru că păstrează rate de creştere de peste 50% a cifrei de afaceri, altele s-au aşezat şi nu mai sunt între „dinamici”, dar au făcut pasul spre topul firmelor mari.

Le vedem cum cresc, le urmărim parcursul şi încercăm să vedem ce se află în spatele avansului lor.

Businessul românesc are nevoie de un nucleu mult mai mare de firme care cresc, care fac pasul de la IMM la companie mare, care fac pasul de la firmă mică la mijlocie, care prin aceşti paşi aduc oxigen în business şi implicit locuri de muncă.

Sunt 8.600 de firme mijlocii astăzi în România, firme care se pot transforma în anii ce vin în firme mari (doar 2.000 în prezent). Cum ajung acolo, cine le sprijină, cum vin fondurile de investiţii, investitorii strategici către ele?

Sunt 48.000 de firme mici astăzi în România, firme care, dacă cresc, dacă creează locuri de muncă, dacă ies în afara României pot deveni viitoarele firme mijlocii.

Sunt 755.000 de microîntreprinderi. Unele dintre ele, prin ambiţia şi flerul antreprenorilor, vor consolida un nucleu mai solid de firme mici în viitor.

Companiile şi brandurile dinamice ne sunt accesibile tuturor, pe multe dintre ele le întâlnim în interacţiunea directă înainte ca ele să apară prin topuri.

Prin anuarul ZF Cele mai dinamice companii din România noi aducem în prim-plan companiile care cresc din zece sectoare mari de activitate, de la agricultură, industrie alimentară, comerţ, transporturi, industrie, energie, sănătate şi până la IT&C.

Cum cresc? Cum şi cine le ajută să crească? Ce lipseşte astăzi pentru a transforma afaceri create ca să susţină o familie în afaceri create ca să susţină şi să se susţină într-o comunitate?


Argument de Dana Ciriperu,
Redactor şef-adjunct Ziarul Financiar
dana.ciriperu@zf.ro

 

Mai multe detalii puteţi citi în Anuarul ”Cele mai dinamice companii din Romania”


Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 350 de lei, TVA inclus.
 

Pentru abonamente ZF, vă rugăm contactaţi-ne la adresa de e-mail claudia.mirt@m.ro.



AFACERI DE LA ZERO