Auto

Are şi România o şansă? Nemţii de la Volkswagen vor să construiască şase fabrici de baterii în Europa până în 2030

Are şi România o şansă? Nemţii de la Volkswagen vor...

Autor: Alex Ciutacu

15.03.2021, 14:26 10030

Nemţii de la Volkswagen au anunţat astăzi că vor să construiască şase fabrici de baterii în Europa până în 2030, pentru a-şi asigura aprovizonarea în contextul în care al doilea cel mai mare producător auto a apăsat pedala de acceleraţie în drumul spre mobilitatea electrică, potrivit Reuters.

Cele şase facilităţi de producţie vor fi contruite prin parteneriate şi vor avea o capacitatea de producţie de 240 GW pe an, conform informaţiilor transmise de companie în cadrul evenimentului Power Day.

Destinaţiile pentru aceste investiţii nu au fost anunţate încă, iar România este deja tradiţional o piaţă atractivă pentru producătorii din automotive. În acest context, România ar putea avea şansa de a atrage investiţii corelate cu tranziţia energetică, pe fiecare dintre verticalele acestei transformări.

Totul sau nimic

Nemţii de la Volkswagen plănuiesc ca din totalul vehiculelor pe care le vor vinde în Europa în 2030 sub brandul Volkswagen un procent de 70% să fie reprezentat de vehicule electrice, a anunţat compania la începutul lui martie, reliefând o accelerare a tranziţiei către vechiule mai „verzi”.

Ţinta de 70% este una ambiţioasă, în contextul în care până acum ţinta a fost setată la 35%. Al doilea cel mai mare producător auto pune ambiţia sub umbrela unei strategii care se numeşte „Accelerate”.

„Cu Accelerate vom mări viteza cu care mergem pe drumul nostru spre un viitor digital”, a declarat Ralf Brandstaetter, care conduce brandul Volkswagen.

În China şi în SUA, ponderea vehiculelor electrice vândute ar trebui să ajungă la 50% din total până în 2030, a anunţat compania, ceea ce înseamnă că gigantul se ia la trântă cu Tesla.

„Dintre toţi marii producători, Volkswagen are cea mai bună şansă de a câştiga această cursă. În timp ce concurenţii sunt încă în mijlocul transformării electrice, noi facem deja paşi mari în direcţia transformării digitale”, a adăugat Brandstaetter.

Semnale bune

Gigantul Volkswagen a reuşit să depăşească Tesla la vânzările de vehicule electrice în Europa în ultima lună a anului 2020, în contextul în care marii producători auto s-au mobilizat să depăşească vedeta pieţei de mobilitate electrică, potrivit Bloomberg.

Nemţii au vândut 49.704 de automobile electrice în Europa în luna decembrie, aproape dublu faţă de numărul automobilelor Tesla înregistrate în aceeaşi perioadă în Europa, potrivit companiei de cercetare de piaţă Jato Dynamics.

Noul model ID.3 al Volkswagen a depăşit Model 3 al Tesla şi a fost a doua cel mai bine vândut automobil din întreaga piaţă europeană în luna decembrie.

Într-un an în care Tesla a devenit vedeta pieţelor de capital şi producătorul auto cu cea mai mare valoare de piaţă – peste Volkswagen şi Toyota Motor – vânzările Tesla au scăzut cu 12% în Europa, arată compania de cercetare Jato.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO