Auto

Inovaţie în transporturi: vehiculul electric cu două roţi, acoperit în întregime

Inovaţie în transporturi: vehiculul electric cu două...

Autor: Cătălina Butan

07.07.2013, 21:10 664

O compania americană vrea să reinventeze transportul urban, dezvoltând un vehicul electric cu două roţi, în întregime acoperit, o soluţie simplă pentru evitarea traficului aglomerat al oraşelor, scrie BBC.

“Dacă vă uitaţi în jurul vostru, atunci când sunteţi prinşi în trafic, cel mai probabil veţi observa că în majoritatea maşinilor singura persoană este şoferul deşi sunt vehicule cu locuri pentru patru persoane”, consideră Daniel Kim, fondator şi CEO al Lit Motors. Traficul poate fi diminuat prin carpooling ( deplasarea cu acelaşi automobil de către mai multe persoane care împărtăşesc aceleaşi interese), însă prea puţini preferă această alternativă, a mai spus Kim.

În aceste condiţii compania sa propune o abordare diferită: micşorarea dimensiunii maşinii. Imaginaţi-vă că puteţi circula cu o maşină de două ori mai mică decât o maşină normală, aglomeraţia din parcări şi de pe străzi s-ar reduce astfel la jumătate.

Soluţia Lit Motors este vehiculul C-1, cu motor electric şi două roţi. C-1 poate atinge o viteză maximă de 160 km pe oră şi poate parcurge 320 de km până la următoarea încărcare. Vehicul atinge 100 km pe oră în mai puţin de 6 secunde.

Adevărata inovaţie a vehicului constă în faptul că deşi are doar două roţi, se susţine singur în poziţie verticală, prin intermediul a două giroscape. Şoferul nu este nevoit astfel să balanseze autovehiculul.

Compania a lansat deja un prototip al C-1, cu un loc, şi o serie de calculatoare de bord care ocupă în mare partea spaţiul intern al vehiculului, însă compania lucrează la produsul final care va avea două locuri, unul în spatele celuilalt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO