Auto

ZF Live. Sorin Bălan, director operaţiuni, Autovit.ro: Anul trecut în România s-au înmatriculat 1,1 milioane de autoturisme, plus 3% faţă de 2022. Cu un preţ mediu de 10.000 de euro per maşină, valoarea tranzacţiilor de maşini depăşeşte 11 miliarde de euro

ZF Live. Sorin Bălan, director operaţiuni, Autovit.ro:...

Autor: Alexandra Matei

10.01.2024, 00:07 356

Anul 2023 s-a încheiat cu 1,1 milioane de tranzacţii pe piaţa auto şi creşteri notabile pe segmentul autoturismelor noi şi second-hand tranzacţionate intern. Acest rezultat este cu 3% mai mare faţă de cel din 2022, potrivit datelor DRPCIV şi Autovit.ro, cea mai puternică platformă de vânzări de maşini din România.

Anul trecut, spune Sorin Bălan, director operaţiuni, Autovit.ro, cele mai multe tranzacţii au fost pentru ma­şini cu preţul între 10.000 şi 25.000 de euro, iar valoarea maşinilor puse la vânzare pe platformă a fost de 4,3 mld. euro. „Anul trecut s-au vândut peste un milion de maşini în România. Pe site-ul nostru, media de preţ este în jur de 20.000 de euro. Cele mai multe tranzacţii de anul trecut au fost pentru maşini cu preţul între 10.000 şi 25.000 de euro. Tranzacţiile pe care le-am înregistrat pe site au fost atât între persoane fizice, cât şi între persoane juridice. Anul 2023 a fost încă un an de reechilibrare a pieţei auto în România. Am observat şi o uşoară creştere în ceea ce priveşte numărul de maşini înmatriculate - peste 1,1 mil. autoturisme, cu circa 3% în plus faţă de anul precedent“, a spus Sorin Bălan, director operaţiuni, Autovit.ro, la emisiunea online de business ZF Live.

Piaţa maşinilor noi, conform datelor DRPCIV, este unul dintre segmentele auto care a încheiat anul trecut pe plus, volumul de maşini noi înmatriculate depăşind 140.000 de unităţi. Acest rezultat este în creştere cu 10% faţă de 2022, piaţa maşinilor noi fiind în uşoară creştere în ultimii patru ani.

Procentul persoanelor fizice, în ceea ce priveşte achiziţia de maşini noi, este destul de mic, mai spune directorul de operaţiuni al Autovit.ro, de circa de 20%. Practic, doar 30.000 de români îşi permit sau aleg să îşi cumpere o maşină nouă.

Maşinile second-hand aduse din import reprezintă segmentul cu cea mai mare scădere de pe piaţa auto. În 2023, s-au înmatriculat în România puţin peste 300.000 de autoturisme aduse din străinătate, cu 6% mai puţin decât în 2022.

Astfel, piaţa maşinilor second-hand din import a încheiat anul 2023 cu cel mai mic număr de înmatriculări din ultimii şase ani. Motivele acestei scăderi au fost lipsa unor stocuri suficiente în parcurile auto internaţionale şi preţurile ridicate.

Tot anul trecut, au avut loc aproape 664.000 de reînmatriculări, în creştere cu 7% faţă de 2022. Reînmatriculările, explică Sorin Bălan, se referă la maşinile care au fost înmatriculate deja în România în anii precedenţi şi care anul trecut au făcut subiectul unor tranzacţii interne.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO