Bănci și Asigurări

2015 a fost cel mai zbuciumat an al industriei de asigurări, marcat de falimentul Astra, teste de stres şi schimbări legislative

Autor: Anelis Baciu

26.12.2015, 20:59 1688

1.  Cel mai mare faliment - Astra Asigurări

Astra Asigurări, al treilea cel mai ma­re asigurător la jumătatea anului după primele subscrise, a intrat în luna august în procedură de dizolvare şi fali­ment după un an şi jumătate de redre­sare specială sub administrarea KMPG. Re­tragerea autorizaţiei de func­ţio­na­re a venit ca urmare a eşecului pro­ce­sului de majorare de capital cu suma de 425 mil. lei, eşec care a pus capăt unei istorii de 25 ani şi a condus la cel mai răsunător faliment din industria locală de asigurări.

Managementul defectuos al ac­ti­vi­tăţii companiei, servirea anumitor in­te­rese personale sau de grup prin uti­lizarea activelor, precum şi rapor­tarea dis­torsionată atât a performanţei finan­ciare, cât şi a indicatorilor de pru­den­ţia­litate au fost principalele cauze iden­tificate de Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) pentru pră­bu­şirea Astra. La retragerea autorizaţiei de func­ţionare asigurătorul avea 1,8 mil. clienţi, circa 1.400 de anga­jaţi, active de 500 mil. lei şi afaceri de 440 mil. lei. Cea mai mare parte a porto­fo­liului asigu­ră­torului era formată din asi­gurări auto obligatorii (RCA), care cumulau circa 40% din poliţele în vi­goare, echivalentul a circa 881.000 de contracte.

2.  Primul raport de evaluare a pieţei: teste de stres şi analize de bilanţ

Raportul de stres prezentat la înce­putul lunii iunie de către ASF a in­di­cat un deficit de capital de 1,6 miliarde de lei (360 mil. euro) şi a stârnit reacţii dure din partea asigurătorilor, care au sus­ţinut că evaluarea şi-a pierdut actua­li­tatea şi relevanţa, doarece a fost rea­lizată pe baza datelor financiare din iunie 2014, iar între timp unii asigurători au efectuat măsuri de redresare.

Exerciţiul de stres derulat de ASF îm­preună cu Comisia Europeană şi FMI a avut ca punct de plecare bilanţurile întoc­mite de auditori la 30 iunie 2014.

Astra Asigurări, Euroins, Carpatica şi EximAsig sunt asigurătorii care au picat testele de stres derulate de ASF.

3.  Consolidarea pieţei prin tranzacţia Ergo - Credit Europe

Grupul german Ergo, parte a re­asigurătorului Munich Re, a decis să îşi extindă afacerile pe piaţa locală de asigu­rări generale şi a preluat compania Credit Europe cu afaceri de 42 mil. lei anul trecut. Pariul nemţilor pe România este de bun augur şi sporeşte încrederea şi com­petiţia în asigurările locale, mai ales în contextul în care în piaţă se vorbeşte mai mult de ieşiri de companii, nu de in­trări. Ergo deţine în România o com­pa­nie de asigurări de viaţă cu 100.000 de cli­enţi. Nemţii vizează în 1-3 ani şi intrarea pe segmentul RCA.

4.  Majorări de până la trei ori ale tarifelor la RCA şi proteste în stradă

Sfârştul lunii decembrie a fost mar­cat de proteste ample ale transporta­to­rilor, care au reclamat scumpirea poli­ţelor auto obligatorii (RCA) de până la 300-400% şi au acuzat ASF de impa­sibilitate. În timp ce transportatorii pro­testează şi spun că tarifele nu sunt justi­ficate în raport cu calitatea ser­vi­ciilor primite, companiile de asigurări se apară şi afirmă că daunalitatea este ex­trem de ridicată. Ca urmare a acestei si­tuaţii ASF a demarat o investigaţie pe pia­ţa RCA şi a dispus controale inopi­na­te la cele nouă companii care vând astfel de poliţe.

5.  Redresare financiară la cel mai mare asigurător RCA - Euroins

După falimentul Astra şi deschi­de­rea procesurii de redresare financiară la Carpatica Asig, ASF a decis pe 15 oc­tom­brie aplicarea aceleiaşi măsuri şi în cazul Euroins, cel mai mare asigură­tor RCA, cu o cotă de piaţă de circa 20%. Decizia de redresare a Euroins a fost luată pe baza unui raport de con­trol privind activitatea şi manage­men­tul financiar al Euroins, care a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului. Au­to­ritatea a cerut acţionarilor compa­ni­ei, grupul bulgar Eurohold, un aport de capital de până la 200 mil. lei, dar şi re­vizuirea programului de reasigurare şi schimbarea auditorului extern.

6.  Rebranding la cel mai mare asigurător de viaţă - ING Asigurări a devenit NN

ING Asigurări de Viaţă, care deţine peste o treime din piaţa de profil, şi-a schim­bat denumirea şi a trecut din apri­lie la NN Asigurări de Viaţă. Costu­rile cu rebrandingul au însemnat pentru asigurătorul olandez circa 10 mil. euro. Brandul NN, sub umbrela căruia func­ţionează diviziile de asigurări, pensii şi manage­men­tul investiţiilor din Europa, a fost selectat pe baza unei cercetări re­gionale care a inclus feedback din partea a 20.000 de clienţi individuali, dar şi companii.

 

7.  Şefi noi la Asirom şi Carpatica Asig

Două companii de asigurări din top zece, Asirom şi Carpatica, au un nou director general începând din acest an.

Slovacul Juraj Lelkes, în vârstă de 64 de ani, a primit în octombrie avizul ASF pentru funcţia de preşedinte al di­rec­to­ra­tului Asirom, asigurător cu afa­ceri de 575 mil. lei controlat de grupul VIG. La Car­patica Asig, companie în re­dresare finan­ciară, Liviu Stoicescu a fost de­semnat în luna august să preia po­ziţia de director general. El a mai fost membru în directoratele Astra şi Omniasig.

 
 

8.  Tranzacţii pe piaţa de brokeraj: SRBA şi Otto Broker

Şi piaţa de brokeraj în asigurări a strânit interesul investitorilor, iar doi antreprenori din domeniu au cedat în acest an o parte din companiile pe care le-au fondat şi conduc. SRBA, broker fondat de Gheorghe Grad cu afaceri de 58 mil. lei anul trecut, a fost preluat în pro­porţie de 51% de Renomia, o com­panie de brokeraj din Cehia, în timp ce Otto Broker, compania fondată de Vic­tor Şraer, a bătut palma cu fondul de in­vestiţii The Foundations 1.0 SEE. Otto Broker va primi în tranşe o infuzie de capital de 4 mil. euro care va avea drept obiectiv tehnologizarea şi dezvol­tarea companiei. În urma tranzacţiei Victor Şraer a rămas cu 50% din acţiu­nile Otto Broker.

9.  Acţionarii au continuat să aducă bani: majorări de capital de peste 60 mil. euro

Acţionarii companiilor de asigurări au continuat să pompeze bani în sucursalele locale şi au efectuat majorări de capital în valoare de 63 mil. euro în primele nouă luni ale anului. Majorările de capital au avut ca scop în cele mai multe cazuri acoperirea pierderilor, în condiţiile în care piaţa este pe pierdere de zece ani. Totodată, companiile de asigurări au fost nevoite să-şi majoreze capitalul din perspectiva cerinţelor mai dure privind solvabilitatea şi capitalul.

10.  Noi reguli pentru societăţile care intră în faliment

ASF va putea să intervină în cazul unui asigurător aflat în dificultate sau în curs de a intra în dificultate, folosindu-se de mecanismul de rezoluţie, pro­mul­gat anul acesta. Astfel, autorita­tea va putea să preia conducerea asigu­ră­to­ru­lui cu probleme, să separe activele şi chiar să le vândă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO