Bănci și Asigurări

Acţiunile celebrului gigant Alibaba se prăbuşesc la bursă, după ce statul chinez a intrat cu picioarele în cel mai mare retailer de e-commerce: Miliardarului Jack Ma i se arată că partidul este mai puternic

Acţiunile celebrului gigant Alibaba se prăbuşesc la...
28.12.2020, 11:27 16932

Acţiunile Alibaba au scăzut puternic luni dimineaţa, după ce Bejingul a acuzat public Ant Group, compania-soră a gigantului, de nereguli fiscale, marcând astfel cel mai recent atac asupra imperiului lui Jack Ma. Miliardarul, care a fondat compania în 1999 în urma unei investiţii de 60.000 de dolari, adunaţi de la 80 de prieteni din Hangzhou, a devenit între timp unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din lume, scrie Financial Times.

De asemenea, Jack Ma a fost până nu demult cel mai bogat om din China, fiind depăşit de şeful Tencent Pony Ma şi fondatorul Nongfu Spring Zhong Shanshan. Averea lui Ma ajunge în prezent la 49,3 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Comentariile, care au venit de la Pan Gongsheng, vice-guvernator al Băncii Chinei, au fost publicate direct pe site-ul băncii centrale, în condiţiile în care autorităţile au crescut presiunea pe afacerile celui mai bogat chinez.

Acţiunile Alibaba au scăzut cu până la 7,3% la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Hong Kong, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie.

Comentariile de la Banca Populară Chineză au făcut investitorii să ignore anunţul Alibaba de creştere a programului de răscumpărare de acţiuni de la 6 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari. 

Acţiunile companiei au scăzut cu peste 25% din octombrie, eliminând aproape 260 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a Alibaba. 

În 1995, în timpul unei călătorii în Statele Unite, Jack Ma a aflat cum „funcţionează” internetul, fiind surprins de faptul că motoarele de căutare nu i-au oferit niciun rezultat pentru brandurile de bere din China. Mai precis, nu a reuşit să găsească pe internet nimic despre ţara sa natală. Când s-a întors acasă, Ma a desis că înfiinţeze China Pages, un registru online al companiilor interesate de export, cunoscut drept prima afacere online din China. Patru ani mai târziu, Ma a mai făcut un pariu în mediul digital: retailterul online Alibaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO