Bănci și Asigurări

Adevărata faţă a crizei din Grecia: Vânzările de Mercedes-Benz au crescut, cele de Dacii au scăzut

Adevărata faţă a crizei din Grecia: Vânzările de...

Autor: Bogdan Alecu

29.06.2015, 13:13 7809

Vânzările de maşini scumpe au continuat să crească în Grecia în primele cinci luni ale anului, potrivit statisticilor bestsellingcars.com, astfel încât mărci precum Mercedes-Benz, Audi, Volvo şi BMW au înregistrat creşteri puternice, de două cifre, în timp ce brandurile ce comercializează automobile accesibile, precum Dacia, au scăzut cu 29%. Mercedes-Benz a livrat 1.200 de maşini în primele cinci luni ale anului, cu aproape 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În total, în Grecia vânzările de maşini noi au crescut cu 22% în mai la aproape 9.100 de autoturisme noi înmatriculate, şi cu 16% în primele cinci luni ale anului, la peste 34.100 de maşini. Contrar crizei, cel mai bine vândut brand auto în mai a fost este Nissan, brand ce comercializează maşini cu preţuri medii de peste 15.000 de euro şi cunoscut datorită SUV-urilor sale. Marca niponă a livrat luna trecută 968 de maşini, în creştere cu 12 faţă de perioada similară a anului trecut.

Spre comparaţie, în România, în primele cinci luni ale anului s-au înmatriculat numai 26.000 de maşini, în creştere cu 6%, cu toate că piaţa locală are o populatie de două ori mai mare comparativ cu Grecia. Pe de altă parte, în Grecia salariul mediu net este de peste 1.000 de euro, faţă de sub 420 de euro în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO