Bănci și Asigurări

Alpha Bank adaugă în portofoliu un serviciu care previne frauda online prin verificarea identităţii beneficiarului plăţilor efectuate prin online banking

Alpha Bank adaugă în portofoliu un serviciu care...

Autor: Cristina Bellu

18.01.2024, 12:14 257

Alpha Bank Romania a lansat la începutul anului funcţia de verificare a identităţii beneficiarului plăţilor efectuate prin online banking, prin aderarea la Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB), pus la dispoziţie de TRANSFOND.

“Prin aderarea la Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB) introducem un nou element de verificare pentru plăţile efectuate prin Alpha Online Banking, în scopul de a asigura confortul şi încrederea clienţilor în plăţile efectuate. Acest serviciu este şi mai valoros în contextul în care am introdus recent plăţile instant şi tranzacţiile se efectuează în timp real”, explică Florin Brănici, Director Digital Banking şi Canale Alternative, Alpha Bank Romania.

Funcţia este disponibilă pentru toţi utilizatorii Alpha Online Banking, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, pentru plăţile în lei.

Astfel, la iniţierea plăţilor în lei către beneficiari având conturile la băncile participante la SANB (Lista băncilor care oferă SANB.pdf (transfond.ro)), utilizatorilor li se va afişa, în baza codului IBAN introdus, informaţii verificate, cu privire la identitatea beneficiarului - în cazul în care plata este efectuată către o persoană, respectiv o parte din denumirea companiei şi forma de organizare (S.R.L., S.A. etc.) - în cazul plăţilor către persoane juridice.

”SANB minimizează riscul potenţial ca un infractor cibernetic să solicite plătitorului (prin email, sms, etc.), în numele unor beneficiari cunoscuţi de plătitor (furnizori de utilităţi, furnizori de servicii sau de bunuri), plata unor facturi, prin indicarea unor coduri IBAN proprii (diferite de cele ale beneficiarilor îndreptăţiţi). Astfel, unii plătitori pot să urmeze aceste instrucţiuni şi să plătească în contul indicat, considerându-l legitim. SANB oferă plătitorului certitudinea că fondurile ajung la destinaţia potrivită, prin indicarea automată a unor elemente ce confirmă numele beneficiarului”, adaugă Răzvan Faer, Şef Departament Dezvoltare TRANSFOND.

Alpha Bank România, membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi financiare din Grecia, se află în printre primele 10 bănci din ţară, cu operaţiuni de bancă universală.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO