Bănci și Asigurări

Atenţie! Riscul de neplată pentru România a creditelor luate de firme şi populaţie devine risc sistemic ridicat

Atenţie! Riscul de neplată pentru România a creditelor...

Autor: Claudia Medrega

11.12.2020, 00:07 10446

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental a fost evaluat de cele mai mari 10 bănci din România la categoria riscurilor sistemice ridicate şi în creştere în următoarea perioadă.

Cele mai mari instituţii de credit autohtone au iden­ti­ficat şapte riscuri sistemice ridicate şi trei riscuri mo­derate, potrivit celui mai recent sondaj trimestrial privind riscurile sistemice realizat de BNR, care a inclus răspunsu­rile principalelor 10 bănci din România.

Majoritatea băncilor au identificat o potenţială creş­tere a riscului de credit, în special după încheierea mo­ratoriilor pentru amâ­na­rea ratelor de plată şi pe fondul în­răutăţirii condi­ţi­ilor ma­cro­eco­nomice, con­form sondajului BNR.

Băncile au încadrat în categoria riscuri sistemice ridicate deteriorarea echili­bre­lor macroecono­mice in­terne, riscul de neram­bur­sare a creditelor contrac­tate de sectorul negu­ver­namental, cadrul legislativ incert şi impredictibil în do­meniul financiar-bancar şi riscul reducerii rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente. De asemenea, tot în lista riscurilor sistemice ridicate se află şi riscul asociat inovaţiei financiare şi provocărilor la adresa securităţii cibernetice, riscul privind lichiditatea sectorului bancar şi riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar şi sectorul public, potrivit BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO