Bănci și Asigurări

Banca centrală a Chinei pompează 79 miliarde dolari în economie pentru a susţine companiile afectate de epidemie

Banca centrală a Chinei pompează 79 miliarde dolari în...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2020, 17:05 269

Banca centrală a Chinei a lansat un pachet de 79 miliarde dolari pentru a stimula economia, susţinând companiile a căror activitate a fost grav afectată de epidemia cu coronavirus. Anunţul băncii centrale din China vine în aceeaşi zi în care alte bănci centrale din regiunea Asia-Pacific au anunţat că vor lua măsuri pentru a-şi susţine pieţele şi economiile, potrivit FT.

People Bank of China, aşa cum se numeşte banca centrală din a doua cea mai mare economie a lumii, a anunţat că reduce cerinţele de capital pentru băncile comerciale, întrucât acestea vor avea 78,8 miliarde dolari în fonduri pe care să le folosească pentru a credita companiile afectate.

Banca centrală, care a redus cerinţele de capital cu 1%, a transmis că măsura înseamnă practic o reducere a cash-ului pe care băncile trebuie să îl ţină în visterii, semnalând că noile fonduri trebuie să se îndrepte spre businessurile mici care nu reuşesc să acceseze creditarea bancară în prezent.

„Credem că politica monetară a Chinei care presupune o anumită relaxare, ar trebui să fie îndeajuns pentru a conduce creşterea la nivelul creditelor acordate pe parcursul anului, dovedindu-se a fi un factor de creştere în revenirea economică de după epidemia de coronavirus”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior în cadrul Capital Economics.

Rata de schimb pe piaţa interbancară la trei luni în China a scăzut deja la cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 2008 şi ar putea să scadă în continuare.

Activitatea economică a fost oprită în cea mai mare parte a Chinei la finalul lunii ianuarie, după ce epidemia de coronavirus a pus sute de milioane de oameni în diferite forme de carantină.

Producţia în multe oraşe industriale a fost perturbată grav de epidemie.

Majoritatea analiştilor consideră că Beijingul va experimenta o creştere economică în T1 va fi de sub 3%, sau ar putea chiar să se transforme în recesiune sau scădere economică.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO