Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a revizuit în scădere creşterea economică din acest an şi din 2017

Banca Transilvania a revizuit  în scădere creşterea...

Autor: Cristian Hostiuc

22.07.2016, 13:48 5451

Economiştii Băncii Transilvania au revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru 2016, de la 5% la 4,8%, iar pentru 2017 de la 4,6% la 4,3%.

Andrei Rădulescu, economistul şef al băncii, a menţionat la ZF Live că se constată o încetinire a dinamicii investiţiilor, în special în sectorul privat, ceea ce va duce la o încetinire a creşterii economice.

Companiile sunt prudente, investesc doar pe termen scurt, a menţionat el.

De asemenea, evoluţiile externe, începând de la Brexit, Turcia, scăderea încrederii consumatorilor din Germania, până la slăbirea economiei americane, nu sunt de natură să aducă un optimism la nivelul economiei mondiale.

Mai jos aveţi raportul lunar al Băncii Transilvania: 

Evolutii macroeconomice recente

• Economia mondiala s-a consolidat in perioada recenta, intensificarea provocarilor din sfera tarilor dezvoltate fiind contrabalansata de investitiile derulate de China in infrastructura si de inflexiunea cotatiilor internationale la titei. Se observa relativa rezistenta la votul pro-Brexit, un soc simetric cu implicatii asimetrice.

• In SUA evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici indica premise de evolutie la un ritm apropiat de potential pe termen scurt. 
• Pe de alta parte, indicatorii macroeconomici din Zona Euro au prezentat evolutii mixte in ultima perioada, dat fiind ca politica monetara relaxata este contrabalansata de provocarile din sectorul bancar si de votul pro-Brexit. 
• In Romania economia evolueaza la un ritm peste potential, insa dinamica cererii interne pare sa se normalizeze, data fiind atitudinea prudenta a populatiei si companiilor, intr-un context caracterizat prin acumularea de provocari din plan european si din sfera nationala. 
• Pietele financiare au fost surprinse de votul britanicilor, dar socul pare sa fi fost depasit, aspect confirmat de faptul ca bursa din SUA a atins maxime istorice in iulie.

Scenariul macroeconomic central

• Incorporand evolutiile macro-financiare recente (inclusiv primele consecinte ale votului pro-Brexit) am redus previziunile privind dinamica economiilor SUA, Zonei Euro si Romaniei in intervalul 2016-2018. 

• Prima economie a lumii ar putea decelera spre un ritm sub potential in 2017-2018, fiind posibil finalul ciclului economic post-criza in absenta unor socuri pozitive. 
• In Zona Euro economia va resimti in trimestrele urmatoare incidenta fortelor contradictorii: nivelul minim istoric al costurilor de finantare vs. riscurile determinate de viitorul Uniunii Europene si problemele structurale din sfera bancara. 
• Am redus previziunile macroeconomice si pentru Romania: ritmuri anuale pentru PIB de 4.8% in 2016, 4.3% in 2017, respectiv 4% in 2018. Ne asteptam ca investitiile productive sa fie influentate de decelerarea anticipata pentru Zona Euro si de perspectiva modificarii mix-ului de politici economice pe plan intern. 
• Pietele financiare internationale s-ar putea consolida inainte de alegerile Prezidentiale din SUA, intr-un context caracterizat prin persistenta fortelor contradictorii si a efectelor asimetrice.
• Pentru piata financiara interna ne asteptam la majorarea graduala a ratelor de dobanda si la aprecierea usoara a RON pe termen mediu.
• Printre factorii de risc pentru acest scenariu mentionam: climatul macro-financiar global/european; tensiunile geo-politice regionale si globale; mix-ul de politici economice si climatul politic pe plan intern in anul electoral 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO