Bănci și Asigurări

Banca Transilvania „plăteşte“ pentru Volksbank 600 mil. euro. Austriecii „pierd“ un miliard de euro

Toţi bancherii, fericiţi. La conferinţa de ieri, care a urmat semnării contractului de achiziţie, au participat Omer Tetik (stânga), directorul general al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă (centru), preşedintele consiliului de administraţie al băncii, şi MichaEl Mendel, deputy CEO al grupului austriac Volksbank. Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Cristian Hostiuc, Liviu Popescu

11.12.2014, 00:09 16827

Expune­rea Volksbank pe operaţiunile din România - linii de credit, depozite şi capital - se învârte în jurul a 1,6 mld. euro.

 

Vara lui 2014. Un bancher austriac, Heinrich Pe­cina, extrem de influent în cercurile politice şi financiare de la Viena, a venit la Banca Transilvania cu propunerea surprinzătoare de a cumpăra Volksbank România, entitate de care Volksbank Austria voia să scape deoarece susţinerea operaţiunilor de la Bucureşti devenise mult prea costisitoare şi nu mai dorea să injecteze bani.

După patru luni, pe 10 decembrie, cele două părţi au semnat contractul de cumpărare-vânzare, la ora 5 dimineaţa, într-o sală de conferinţe de la Hotelul Marriott din Capitală.

După şase ore, cele două părţi au susţinut o conferinţă de presă comună, iar unul dintre cei care au luat loc în public a fost Pecina.

Pentru Banca Transilvania achi­ziţia Volksbank este o oportunitate pe care o întâlneşti o singură dată, mai ales luând în considerare „preţul tranzacţiei“, iar pentru acţionarii Volks­bank, austrieci, francezi şi nemţi, reprezintă uşu­ra­rea că au scăpat de o „piatră de moa­ră“, al cărei cost se ridică deja la sute de milioane spre un miliard de euro, după izbucnirea crizei.

Michael Mendel, deputy CEO al grupului Volksbank Austria, a răsuflat uşurat du­pă semnarea tranzacţiei, având în vedere cât de costisitoare ajun­sese opera­ţiunea de la Bucureşti. Sper ca Banca Transilvania să aibă mai mult succes, a menţionat el. „Pentru noi au fost vremuri bune şi vremuri proaste.“

Conform unor surse din piaţa financiară, preţul tranzacţiei se învârte undeva în jurul a 600 mil. euro, care se traduce prin rambursarea parţială a liniilor de finanţare acordate Volksbank România de către acţionari. Expune­rea pe opera­ţiunile din România, asta în­sem­nând linii de credit, depozite şi capital, se învârte în jurul a 1,6 mld. euro. De fapt, Transilvania îşi asumă plata par­ţială a acestor linii, operaţiune care va avea loc imediat la închiderea dealului, care se va întâmpla anul viitor. La un calcul sim­plu, acţionarii Volks­bank îşi asumă de fapt o „pierdere“ de 1 mld. euro.

La conferinţă, cele două părţi nu au dorit să precizeze structura tranzacţiei, menţionând doar că „pre­ţul“ va fi anunţat anul viitor, după înche­iera tuturor forma­lităţilor juridice şi legale şi obţinerea tuturor aprobărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO