Bănci și Asigurări

Bancherii continua goana dupa clienti

18.05.2006, 00:00 15

Piata bancara ar trebui sa creasca anul acesta cu peste 700 de sucursale si agentii, arata planurile de expansiune ale jucatorilor din sistem.

Goana dupa cote de piata si clienti de retail a determinat tot mai multi jucatori sa apese pedala extinderii teritoriale, iar aceasta se vede mai ales la bancile care au deja o prezenta puternica.

Bancile care au deja o prezenta puternica sunt in general si cele care continua extinderea agresiva. BCR - liderul sistemului bancar si proprietarul celei mai extinse retele dupa cea a CEC - si Banca Transilvania au anuntat pentru 2006 planuri de deschidere a inca aproximativ 100 de unitati fiecare. BRD-SocGen nu si-a facut publice planurile de expansiune, insa ultimele date arata ca a recuperat agresiv teren, apropiindu-se rapid de dimensiunile retelei BCR: 360 de unitati, fata de 394, cate are liderul sistemului. La sfarsitul lui 2005, reteaua BRD era de putin peste 320 de unitati, astfel ca francezii intra in topul deschiderilor de unitati pe primele cinci luni, dupa Banca Transilvania, care si-a extins reteaua cu 50 de locatii.

Numarul unitatilor bancare a ajuns la aproximativ 3.500 (incluzand reteaua CEC), dupa ce primele cinci luni au adus peste 200 de noi unitati, potrivit datelor centralizate de ZF. Raportand la populatia tarii, rezulta ca in prezent sunt 16 sucursale pentru fiecare 100.000 de locuitori, sensibil sub nivelul mediu din statele care au aderat la Uniune in urma cu doi ani, de 25 de unitati. Intre bancile care planuiesc expansiuni rapide in teritoriu intra insa si jucatori neasteptati: ING Bank, o banca pana nu demult orientata pe segmentul corporatist, vrea anul acesta inca 70 de unitati dedicate retail-ului (ING Office), pe langa cele 100 care functioneaza deja. In plus, vor mai fi deschise si 10 sucursale dedicate clientilor corporativi, pe langa cele 16 existente.

Volksbank, o banca de dimensiuni reduse, care nu mai departe de decembrie trecut opera doar 26 de unitati, se pregateste sa depaseasca pragul de 100 pana la sfarsitul lui 2006. Banca va mai deschide 27 de sucursale, pe langa cele 43 detinute la acest moment, iar reteaua de agentii pe care le opereaza in franciza ar trebui sa ajunga la 52.

Banca Carpatica si Finansbank au de asemenea planuri ambitioase de crestere, propunandu-si sa ajunga la 200, respectiv 100 de unitati pana la anul, desi in prezent au cote de piata destul de reduse.

Jucatori importanti cum ar fi Raiffeisen Bank si HVB Bank vizeaza cresteri moderate - 40, respectiv 30 de unitati noi anul acesta. HVB va fi implicata insa in procesul de fuziune cu Banca Tiriac (care si-a sistat temporar extinderea teritoriala) si UniCredit, noua entitate urmand sa dispuna de o prezenta teritoriala semnificativa.

Cresterea rapida a numarului de sucursale bancare a dus inclusiv la cresterea concurentei pe piata imobiliara, iar bancherii vorbesc tot mai des de dificultate in gasirea unor locatii potrivite. In aceste conditii, si bugetul pentru amenajarea unei sucursale variaza intr-o banda larga, depasind in general 100.000 de euro.

Chiar si jucatorii de mici dimensiuni se vad nevoiti sa deschida noi reprezentante, pentru a tine pasul cu bancile mai mari. ProCredit Bank, Romania International Bank, SanPaolo IMI si Emporiki deschid cumulat 60 de sucursale anul acesta. In cele mai multe cazuri, extinderile inseamna dublarea retelei, plecand insa de la o baza mica. De altfel, printre micii jucatori se gasesc si banci detinute de grupuri financiare straine puternice - asa cum este cazul SanPaolo si Emporiki, care sunt atrase de potentialul de crestere al pietei locale. Acestea au acum in plan extiderea la nivel national. Pe de alta parte, majoritatea bancherilor considera ca jucatorii care nu au reusit sa se dezvolte suficient vor fi tinte sigure pentru preluari in urmatorii ani, in conditiile in care competitia tot mai acerba va face supravietuirea pe piata tot mai dificila. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels