Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus a crescut creditarea cu 3% în ultimul an

Autor: Ciprian Botea

02.12.2011, 00:04 208

Bank of Cyprus, sucursala locală a grupului care deţine 10% din Banca Transilvania, avea la sfârşitul lunii septembrie un sold al creditelor de 641 milioane de euro, în creştere cu 3% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Soldul creditelor s-a majorat cu echivalentul a 10 milioane de euro numai pe parcursul trimestrului al treilea din 2011.

Banca şi-a majorat, în paralel, cu 34% stocul depozitelor atrase de la clienţi, până la 184 milioane de euro. Pentru o ase­me­nea creştere net superioară mediei din piaţă Bank of Cyprus a fost nevoită să plătească dobânzi generoase şi la lei, şi la euro.

Bonificaţiile mari plătite la depozite au pus însă presiune pe veniturile din dobânzi ale băncii, care s-au redus cu 15% în perioada ianuarie-septembrie şi au ajuns la 16,9 mil. euro.

Scăderea veniturilor şi creşterea provizioanelor constitu­i­te pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au di­minuat profitul net al băncii, care a fost de 4,8 milioane de euro după primele nouă luni, cu 33% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bank of Cyprus a constituit în primele trei trimestre pro­vi­zioa­ne pentru acoperirea pierderilor din credite neper­for­man­te cu o valoare cumulată de 6,9 mil. euro, faţă de 6,3 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010. Numai în trimestrul al treilea provizioanele s-au ridicat la 2,5 mil. euro.

Banca avea la sfârşitul lunii septembrie o expunere de 11 mi­lioane de euro pe titluri de stat româneşti.

Intrată pe piaţă în 2007, Bank of Cyprus a ajuns la 13 su­cur­sale şi două agenţii. În 2009, ciprioţii au făcut o mişcare sur­priză achiziţionând un pachet de aproape 10% din acţiu­nile Băncii Transilvania. La jumătatea acestui an Banca Tran­sil­vania a devenit a treia instituţie de credit locală după active. Iniţial intenţionau să-şi majoreze participaţia la 20%, dar apoi au renunţat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO