Bănci și Asigurări

BNR strange 200 mil. dolari din plasarea rezervei internationale

04.12.2002, 00:00 21

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va strange anul acesta aproape 200 de milioane de dolari doar din administrarea rezervei valutare internationale si de aur, nivel comparabil cu cel obtinut in 2001. Pana la sfarsitul lui noiembrie in conturile bancii centrale intrasera deja 178 milioane de dolari la capitolul "venituri  din administrarea rezervei internationale".
Cum cea mai mare parte a rezervelor valutare sunt plasate in depozite la banci straine, disponibil la FED sau in titluri de valoare si cum anul acesta dobanzile si randamentele oferite pe pietele externe au mers pe un trend descendent, veniturile BNR pot fi considerate bune.
In titluri de valoare banca centrala avea plasate la sfarsitul lunii august de exemplu in jur de 5 miliarde de dolari, depozitele si disponibiliul in alte banci straine se situau la 350 milioane de dolari, in timp ce disponibilul la Banca Reglementelor Internationale era de putin peste 100.000 de dolari.
Comparativ, anul trecut  veniturile totale aferente rezervei internationale s-au ridicat la 206 milioane de dolari, randamentul realizat, calculat prin raportarea veniturilor incasate la suma medie investita, fiind de 5,5% (6,1% pentru valuta si 1,1% pentru aur). Deflacat, in 2001 BNR a strans 4,9 milioane de dolari din dobanzi la depozitele de aur, 18,6 milioane de dolari din dobanzi la conturi curente, 3,5 milioane de dolari din dobanzi la depozite in valute si 170 milioane de dolari din venituri aferente portofoliului de titluri de valoare. Anul trecut pentru prima data dupa mult timp Banca Nationala a decis ca aproape jumatate din rezerva de aur sa fie plasata sub forma de depozite la termen pe piata interbancara internationala. In 2001 s-a optat pentru incasarea in dolari a dobanzilor cuvenite la depozitele in aur ( anterior aceste dobanzi se calculau in cantitati de aur). Aceasta optiune a avut la baza, potrivit specialistilor BNR, posibilitatea reinvestitrii dobanzilor incasate la randamente superioare oferite de piata valutara.
Rezervele valutare ale BNR se situau, la finele lunii noiembrie, la nivelul a 5,98 mld.$, echivalentul a 6,023 mld. euro, in scadere cu 55,7 mil.$ fata de luna anterioara. Reducerea rezervei valutare a fost determinata de platile in suma de 210,4 mil.$ in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, precum si a vanzarilor nete de valuta care s-au ridicat la 61,4 mil.$. In aceeasi perioada, banca centrala a inregistrat venituri din administrarea rezervei internationale in suma de 17,3 mil.$ si a consemnat alte intrari nete care totalizeaza 198,8 mil.$.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO