Bănci și Asigurări

Bursa creste, bancile stau

27.05.2004, 00:00 8

Actiunile celor doua banci cotate la Bursa de Valori inregistreaza de mai multe zile o tendinta de stationare pe fondul tendintei ascendente din randul celorlalte actiuni cotate. Actiunile Bancii Transilvania au adus totusi un castig de 62% de la inceputul anului, cu tot cu actiunile gratuite pe care banca le va distribui, fata de o crestere medie de aproximativ 50% a cotatiilor de la Bursa. Actiunile BRD au urcat in acesta perioada 25%.
Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat ieri tranzactii in valoare de 8,3 miliarde de lei, iar pretul a fluctuat intre 5.850 si 5.950 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la pretul maxim al zilei. In crestere cu 1,7% fata de ziua anterioara. Capitalizarea bursiera a bancii este de 170 milioane de dolari.
Cotatia BRD a intrerupt ieri cresterea ce a urmat publicarii rezultatelor financiare pe primele trei luni si a coborat cu 1,6% pana la 24.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a fost de 1,8 miliarde de lei. Capitalizarea bursiera a BRD este de 840 milioane de dolari.
Brokerii spun ca stationarea actiunilor bancilor s-ar putea transforma intr-o usoara corectie in lunile de vara. Actiunile celor doua banci ar putea sa inregistreze corectii negative in perioada verii. La Banca Transilvania se vor incheia majorarile de capital, iar o parte a investitorilor s-ar putea grabi sa vanda actiunile gratuite sau subscrise la un pret mai mic fata de cel de pe piata. Pe de alta parte este posibil ca BRD sa nu mai raporteze la jumatatea anului o crestere de profit la fel de substantiala ca cea de pe primul trimestru, spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Asset Management. BRD a raportat o crestere cu 110% in euro a profitului net de pe primul trimetsru fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net al bancii din aceasta perioada s-a ridicat la 21 milioane de euro (839 miliarde de lei).
Bursa de Valori nu a anuntat inca data la care vor intra la tranzactionare actiunile Bancii Comerciale Carpatica, listate pana la mijlocul acestei luni la Bursa Electronica RASDAQ. Intarzierea se datoteaza deciziei bancii de a diviza valoarea nominala a actiunilor. Actiunile bancii urmeaza sa intre la tranzactionare la Bursa cu valoarea nominala noua de 2.000 de lei. Actiunile Eurom Bank listate pe RASDAQ sunt suspendate de la tranzactionare pentru realizarea unei operatiuni de majorare a capitalului social.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24