Bănci și Asigurări

Capgemini: Concurenta bancara va corecta preturile

10.04.2008, 17:35 61

Concurenta acerba dintre sectorul bancar va duce la o ieftinire a serviciilor in urmatorii doi ani, chiar daca nivelul de pentrare al bancilor in teritoriu nu va atinge pragul de 90% pana in 2010, potrivit companiei de consultanta financiara Capgemini.
"Desi sectorul bancar nu va atinge un grad de pentrare de 90% in urmatorii doi ani, putem vorbi despre o reducere a tarifelor practicate de banci in Romania pe fondul concurentei tot mai puternice, a administrarii riscului, dar si a incetinirii ritmului de crestere al pietei", a declarat Gregor Erasim, consultant la Capgemini Austria.
Potrivit raportului World Banking Report, realizat de Banca Mondiala in parteneriat cu Capgemini, ING si Asociatia Europeana de Management si Marketing Financiar (EFMA), tarifele practicate de bancile din statele membre ale UE, dar care nu au adoptat moneda unica, au crescut in 2008 cu 0,8%, pretul mediu perceput fiind de 74 de euro in acesta regiune.
Bancile locale se bazeaza pe comisioanele pentru administrarea conturilor si pentru operatiunile cu numerar, care cumlueaza 67% din totalul veniturilor din comisioane pentru produsele si serviciile de baza.
Mai ales de anul trecut, bancile au inceput sa taxeze din ce in ce mai consistent serviciile de administrare a conturilor curente, ceea ce le-a adus incasari semnificative.
Raportul ia in considerare datele colectate de la 194 de banci, dintre care noua sunt de pe piata locala - BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank, UniCredit Tiriac, ING si CEC.
"Retailul bancar va fi motorul de expansiune al sectorului bancar la nivel bancar. Avand in vedere ca in urma cu doi ani veniturile obtinute de banci din retail au depasit pentru prima oara veniturile corporate", a declarat Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR).
Raportul World Retail Banking Report arata ca bancile va trebui sa isi redefineasca strategiile pe segmentul de retail pentru a-si mentine sau creste veniturile, consolidarea retelelor teritoriale fiind una dintre strategii. "Sucursalele bancare au devenit un aspect tot mai dezbatut de bancheri la nivel mondial, institutiile bancare investind tot mai mult in dezvoltarea propriilor retele", a conchis reprezentantul IBR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO