Bănci și Asigurări

Care vor fi "regulile jocului" la pensiile private obligatorii

20.07.2007, 19:25 14

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat ieri regulile privind startul pensiilor obligatorii (pilonul II), programat pentru 17 septembrie anul acesta.
Regulile sunt cuprinse in norma de aderare initiala, care stabileste procedurile prin care aproximativ 2,5 milioane de salariati vor intra in fondurile de pensii administrate privat.
La sistem sunt obligati sa participe toti salariatii care implinesc 35 de ani pana la sfarsitul acestui an, optiunea fiind deschisa si celor care au 35-45 de ani. In timp ce primii au la dispozitie doar o perioada de patru luni (17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008) pentru a decide la care fond administrat privat vor adera, cei cu varsta de pana la 45 de ani pot adera in orice moment in urmatorii ani, cu conditia sa nu depaseasca limita celor 45 de ani.
Aderarea la un fond de pensii private obligatorii este o optiune individuala, care nu poate fi delegata, arata norma publicata de CSSPP. Intrarea fiecarui salariat in sistem se va face prin semnarea unui "act cadru de aderare", care are o forma unica, aprobata de Comisie, si pe care fiecare administrator de pensii isi va trece logo-ul companiei si datele generale.
Pe langa semnarea actului, agentul de marketing care incheie acest contract va solicita fiecarui client o copie dupa actul de identitate, insotita de semnatura clientului. Procedura va reduce semnificativ numarul tentativelor de frauda, spun reprezentantii CSSPP. Actul se incheie in dublu exemplar, atat agentul de marketing cat si clientul pastrand cate un exemplar.
Fiecare administrator de pensii private obligatorii va tine un registru electronic cu participantii (clientii) atrasi la fond, pe care il va transmite bilunar (pe datele de 1 si 15 ale fiecarei din cele patru luni) catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Aceasta este institutia de evidenta, care va trebui sa valideze pe parcurs fiecare participant la sistem. Administratorii vor fi obligati sa trimita CNPAS, odata cu registrul electronic actualizat bilunar si copiile scanate ale tuturor actelor de aderare si ale actelor de identitate semnate de participanti.
La finalul perioadei de patru luni, CNPAS va face o validare definitiva a participantilor la sistem. Salariatii sub 35 de ani care nu si-au exprimat nicio optiune si cei care au semnat mai multe acte de aderare vor fi considerati fara optiune si vor intra in procedura de redistribuire, numita "loterie".
Loteria ii va imparti pe acestia intre fondurile de pensii private obligatorii existente pe piata, aleator si proportional cu cota de piata deja detinuta de fiecare fond.
Salariatii care vor adera la fondurile private de pensii in urma loteriei vor fi anuntati de administratorii respectivi, in termen de 15 zile, ca fac parte din acel fond, pentru a nu ramane neinformati.
Norma de aderare initiala adoptata de Comisie cuprinde si forma standard a actului cadru de aderare si este disponibila la sectiunea legislativa a site-ului de Internet a CSSPP. In prezent, 15 companii se afla pe lista de asteptare pentru licenta de administrator de pensii private obligatorii, necesara pentru a intra pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO