Bănci și Asigurări

Cele mai mari trei bănci din sistem au câştigat cumulat din dobânzi aproape 5 mld. lei în 2016, în scădere cu 6,5% faţă de 2015. Veniturile din comisioane, plus 3%

Cele mai mari trei bănci din sistem au câştigat...

Autor: Claudia Medrega

08.03.2017, 00:08 703

Cele mai mari trei bănci din sistem - BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen - au obţinut anul trecut venituri cumulate din dobânzi de 4,98 mld. lei, în scădere cu 6,5% faţă de anul 2015, în condiţiile scăderii ratelor şi a creditării nu foarte intense. Câştigurile cumulate din comisioane au crescut cu aproape 3%, totalizând 1,95 mld. lei.

Veniturile din activitatea de cre­ditare reprezintă princi­pa­la sursă de câştig pentru bănci, 50-60% din veniturile totale venind din dobânzi. Alături de dobânzi, comisioanele sunt o altă com­ponentă importantă în structura veniturilor băn­cilor. BRD-SocGen şi Banca Transilva­nia au reuşit să crească creditarea anul tre­cut, în timp ce soldul împrumuturilor acor­date de BCR a fost în uşoară scădere faţă de 2015. La nivelul întregului sistem bancar, rit­mul de creştere al creditării private a rămas anul trecut  anemic, de doar 1,2%, soldul total fiind de doar 220,1 mld. lei.

Concentrarea câştigurilor din dobânzi, cea mai importantă sursă de venituri pentru in­stituţiile de credit, este mare la nivelul pri­mi­lor trei jucători. Pe ansamblul anului 2015, cele mai mari trei bănci din sistem au obţinut ve­nituri totale din dobânzi de 5,3 mld. lei, luând o felie de 50% din totalul câştigurilor din creditare la nivelul întregului sistem ban­car, de 10,6 mld. lei. Şi pe componenta de co­mi­sioane, cele mai mari trei bănci au luat în 2015 circa 50% din veniturile totale din comi­sioa­ne din sectorul bancar, de 3,8 mld. lei.

Ratele do­bânzilor la cre­dite şi de­po­zite au fost pe un trend des­cen­dent în ultimii ani şi au cobo­rât la mi­nime isto­rice, însă ban­cherii s-au gră­bit să re­ducă mai mult şi mai re­pe­de bo­ni­ficaţiile la depo­zi­te în ra­port cu do­bân­zile la credite. În aceste con­diţii, în pe­rioa­da postcriză, băn­cile au continuat să aibă un câştig bun de pe urma mar­jelor mari de do­bân­dă, care au rămas la niveluri compara­bi­le cu cele din perioada de boom economic şi, în unele cazuri, au de­păşit acele niveluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO