Bănci și Asigurări

Cererea de cash a scăzut în noiembrie

Autor: Liviu Chiru

12.01.2011, 23:38 19

Cantitatea de numerar aflată în circulaţie în afara sistemuluibancar a coborât cu aproape jumătate de miliard de lei înnoiembrie, până la 27,79 miliarde de lei (echivalentul a 6,5 mld.euro), potrivit celor mai recente date ale BNR.

Acesta este cel mai mic nivel înregistrat din luna iunie, cândcererea de cash a urcat puternic, în condiţiile în care mulţi s-augrăbit să facă cumpărături înainte de majorarea TVA, aplicată de la1 iulie. Ulterior, valoarea numerarului în circulaţie a urcatconstant până la un vârf istoric de 28,5 miliarde de lei înseptembrie, iar din octombrie a început corecţia. Totuşi, ultimalună din 2010 ar putea să aducă o cerere mai mare de numerar, avândîn vedere creşterea tradiţională a vânzărilor în perioadasărbătorilor. Deşi sumele rulate pe carduri au crescut cu ritmuride două cifre anul trecut, utilizarea acestora la cumpărăturirămâne modestă, majoritatea covârşitoare a plăţilor fiind făcute cucash.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24