Bănci și Asigurări

Consortiul condus de Alpha Finance va lista Transelectrica

28.03.2005, 00:00 24


Consortiul format din societatile de brokeraj Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital & Investment si BRD Securities - Groupe Societe Generale a castigat licitatia organizata in vederea listarii companiei Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.


Potrivit acestora, consortiul condus de catre Alpha Finance a depus cea mai buna oferta tehnica (criteriul cu cea mai mare greutate in desemnarea castigatorului), reusind sa-si pastreze prima pozitie in cadrul licitatiei si dupa deschiderea ofertelor financiare. Au mai depus oferte ING Securities, BCR Securities si Swiss Capital, in conditiile in care initial caietul de sarcini a fost achizitionat de 14 firme.


Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica, aflata in proprietatea statului, intentioneaza sa listeze in trimestrul al doilea pe bursa un pachet de 5% din actiuni prin majorare de capital.


Ministrul economiei si comertului anunta recent ca momentul listarii Transelectrica la Bursa ar urma sa aiba loc intr-un moment favorabil, date fiind ultimele fluctuatii negative inregistrate pe piata de capital. In plus, ministrul a adaugat ca ministerul si conducerea companiei energetice vor decide impreuna daca listarea Transelectrica va avea loc concomitent pe bursele de la Bucuresti si Londra, sau daca va fi luata in calcul o listare in doi timpi.


Transelectrica este una dintre cele mai atractive companii din sectorul energetic romanesc, estimand pentru acest an un profit de circa 600 mld. lei (16,4 mil. euro, calculat la cursul de schimb al zilei) la un volum de afaceri de peste 300 mil. euro pe an.


Volumul creditelor contractate de companie este de circa 300 mil. euro.


Compania este angajata intr-un amplu program de modernizare a infrastructurii proprii de transport a energiei, investind anual intre 150-180 mil. euro.


Operatiunea de listare va fi realizata prin emiterea unor actiuni noi, urmand ca fondurile rezultate sa fie utilizate de catre Transelectrica pentru investitii.


Transelectrica gestioneaza, opereaza, intretine si modernizeaza reteaua de transport al energiei electrice, formata din 78 de statii electrice de transformare si 8.800 de kilometri de linii electrice aeriene.


Compania are un capital social de 6.595 mld. lei, divizat in 65,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei. Unicul actionar al Transelectrica este statul, care intentioneaza sa listeze pe piata de capital pachete de actiuni si ale altor companii din portofoliu - Romgaz, Transgaz Medias, filiale ale Electrica. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO