Bănci și Asigurări

Croitoru, BNR: Este posibil ca banca centrală să continue reducerea dobânzii

Croitoru, BNR: Este posibil ca banca centrală să continue reducerea dobânzii

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.11.2011, 00:00 96

BNR ar putea să continue reducerea dobânzii-cheie, în timp ce menţinerea nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) reflectă îngrijorarea că s-ar putea înregistra o diminuare a expunerii băncilor străine, reiese din declaraţiile lui Lucian Croitoru (foto), consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

"Răspunsul meu poate să fie din două cuvinte: este posibil. Nu vreau să fac anticipaţii despre cum va arăta, cât va dura, cât de mare va fi pasul, pentru că va fi o prezentare a raportului asupra inflaţei", a spus Croitoru, întrebat dacă BNR va reduce în continuare dobânda de politică monetară. Banca centrală a diminuat săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 0,25% după un an şi jumătate în care dobânda a fost "îngheţată" la 6,25%. În ceea ce priveşte RMO, Croitoru a amintit că există "îngrijorarea că atingerea nivelului de capital de calitate poate implica reducerea expunerii pe ţările emergente".

Mai multe bănci din Uniunea Europeană sunt obligate să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la 30 iunie 2012. Din estimările Autorităţii Bancare Europene reiese că aceste bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 mld. euro. Croitoru a fost desemnat joi de CFA România (Chartered Financial Analyst) câştigătorul premiului oferit de această organizaţie profesională la secţiunea macroeconomie. Premiul secţiunii finanţe i-a fost oferit lui Ioanid Roşu (HEC Paris), iar la categoria media, câştigătorul premiului a fost Răzvan Voican, redactor-şef adjunct al Ziarului Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels