Bănci și Asigurări

Deponentii de la bancile falimentare mai au de ridicat inca 3 mil. dolari

29.01.2003, 00:00 21

Cozi interminabile, care se intindeau pe mai multe saptamani, amenintari, acuzatii, chiar si lacrimi de multe ori. Aceasta a fost imaginea pe care o puteai vedea in fata fiecareia dintre bancile care au fost declarate pana acum in faliment, iar depunatorii persoane fizice incercau sa afle ce se va intampla cu banii lor. Cu toate acestea, desi poate pare exagerat, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar - institutia care returneaza banii pagubitilor in cazul in care o banca da faliment - mai are de dat inapoi persoanelor fizice, in contul pagubelor, aproape 3 milioane de dolari.
Cea mai recenta situatie a fost cea inregistrata la Banca Turco Romana unde din cele 180 de miliarde de lei (aferente conturilor a 9.850 persoane) nu s-au platit decat 153 miliarde de lei. De restul 27 miliarde de lei, putin peste 800.000 de dolari, nu s-a interesat nimeni.
Si aceeasi situatie s-a inregistrat si la Banca Internationala a Religiilor (BIR) unde suma totala a compensatiilor neridicate este de 800.000 de dolari (calculat la un curs mediu aferent anului 2000 de 21.600 lei/dolar) sau la Bankcoop unde se depaseste un milion de dolari. La Banca Romana de Scont si Albina sumele au fost mai mici, este adevarat.
Motivele: "A fost prea cald", "Nu am avut nevoie de bani", "Am fost plecat in Israel" sau "Nu am stiu ca banca a intrat in faliment". S-au cel putin asa arata declaratiile depuse ulterior de pagubiti la Fondul de Garantare.
"Noi suntem obligati sa le solicitam informatii despre motivele pe care le-au avut de nu s-au prezentat in termenul legal sa-si ridice compensatiile. Sunt si motive seriose, dar sunt si multe destul de in bataie de joc. Raspunsuri de genul "a fost prea cald" sau "nu aveam nevoie de bani" nu ni s-au parut chiar seriose", a comentat pentru Ziarul Financiar Marin Predescu, directorul economic al Fondului de Garantare.
El spune ca de-a lungul timpului cele mai credibile motive pentru neridicarea banilor au fost: faptul ca multi dintre titularii conturilor au fost plecati in strainatate la munca in perioada in care banii de dadeau de drept, efectuarea de succesiuni in urma decesului titluarului de cont, dar si faptul ca sumele ramase in cont erau prea mici si probabil ca nu mai merita efortul deplasarii la banca.
"Poate nu va vine sa credeti dar au fost oameni care aveau in cont sub 100.000 de lei. Ori pentru aceasta suma te deplasezi mai greu la banca", mai spune oficialul Fondului.
Pana in prezent Fondul de Garantare a platit compensatii pentru depunatorii a cinci banci falimentare. Fondurile Fondului de garantare a depozitelor sunt de fapt contributii ale bancilor din sistemul bancar, acestea platind anual o contributie care variaza intre 0,8% si 1,6% din totalul depozitelor atrase.
Plata compensatiilor se face in limita unui plafon stabilit prin lege si care in fiecare semestru este corelat cu inflatia. Acum acestea este in jur de 118 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO