Bănci și Asigurări

Depozitele din bănci au crescut cu 3 mld. euro anul acesta

Depozitele din bănci au crescut cu 3 mld. euro anul acesta

Autor: Ciprian Botea,

28.12.2012, 11:56 580

Companiile şi populaţia aveau la finalul lunii noiembrie depozite la bănci cu o valoare cumulată de 195 miliarde de lei (43,2 mld. euro), în creştere cu echivalentul a 350 milioane de lei faţă de luna anterioară, potrivit BNR.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul depozitelor din bănci a crescut cu aproape 8%. Clienţii băncilor au strâns 14 miliarde de lei (peste 3 mld. euro) în depozite de la începutul acestui an.

Depozitele din bănci au crescut rapid în perioada de criză pe fondul unui sentiment de prudenţă, dar în ultimele luni ritmul de creştere a încetinit ca urmare a revenirii apetitului pentru consum al populaţiei. Doar depozitele în valută au înregistrat o creştere în luna noiembrie, de 1,6% la valori exprimate în euro, în timp ce economiile în lei au scăzut cu 0,2%.

Clienţii băncilor aveau la sfârşitul lunii noiembrie depozite în lei de 124,5 miliarde de lei. Economiile în valută atingeau în acelaşi timp 15,7 miliarde de euro (echivalentul a 70,7 mld. lei).

Cea mai mare creştere a fost înregistrată de depozitele în valută ale populaţiei, care au crescut cu peste 11% în ultimul an. Creşterea mai accelerată a depozitelor în valută vine în contextul în care multă vreme clienţii au preferat economiile în lei datorită dobânzilor semnificativ mai mari.

Reorientarea clienţilor către depozitele în valută a venit pe fondul deprecierii rapide a leului în lunile de vară, dar şi în contextul în care bancherii au continuat să se bată cu dobânzi ridicate pentru resurse în euro şi dolari. Concomitent, dobânzile la depozitele în lei au continuat să scadă şi au ajuns pe palierul de 5% pe an în condiţiile lichidităţii suficiente de pe piaţa monetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels