Bănci și Asigurări

Deschiderea Bank of Cyprus se amână cu încă o zi: operaţiunile se reiau de mâine

Deschiderea Bank of Cyprus se amână cu încă o zi:...

Autor: Ciprian Botea

25.04.2013, 09:25 673

Banca centrală a Ciprului a decis prelungirea cu încă o zi a suspendării operaţiunilor sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus, acesta fiind al treilea termen de prelungire a suspendării după ce banca fusese închisă iniţial, pe 1 aprilie, pentru o singură săptămână.

Operaţiunile ar urma sa fie reluate mâine deşi banca anunţase marţi că deschiderea unităţilor va avea loc astăzi, iar oficialii BNR declarau că s-a găsit o soluţie în cazul Bank of Cyprus şi depozitele vor trece sub jurisdicţia legii româneşti. Banca a fost închisă temporar în vederea găsirii unui cumpărător pe fondul restructurării băncii-mamă din Cipru şi după un val de retrageri de depozite accelerat de criza din insulă.

Bank of Cyprus Romania funcţionează ca sucursală a băncii de la Nicosia şi se află sub supravegherea băncii centrale a Ciprului, iar depozitele sunt garantate de schema specifică din insulă. BNR a fost doar notificată cu privire la suspendarea operaţiunilor. Oficialii BNR au declarat totuşi că în această perioadă s-au aflat permanent în contact cu autorităţile de la Nicosia pentru a găsi o soluţie pentru Bank of Cyprus România, astfel încât depozitele atrase local să nu fie parţial confiscate şi incluse în capitalul băncii, aşa cum s-a întamplat cu cele din Cipru.

Clienţii Bank of Cyprus au putut efectua în ultima lună retrageri de numerar de la bancomate, dar nu şi tranzacţii la ghişeu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24