Bănci și Asigurări

Despagubirile pentru vatamari corporale, 1% din daunele RCA

Despagubirile pentru vatamari corporale, 1% din daunele RCA

Click pentru imaginea marita

19.06.2008, 19:25 392

Despagubirile platite de asiguratori pentru vatamari corporale in urma accidentelor rutiere reprezinta doar putin peste 1% din totalul platilor facute pentru politele RCA, in timp ce in tarile din Vest ponderea acestora depaseste 50%.
Sumele platite celor raniti sau mostenitorilor persoanelor decedate in accidente rutiere sunt foarte mici, media fiind de 4.000 de euro pe caz, in conditiile in care suma maxima pe care o poate plati un asigurator este de 750.000 de euro.
"4.000 de euro este o suma derizorie in comparatie cu limita de despagubire de 750.000 de euro, reprezentand sub 0,6% din limita de despagubire maxima garantata prin contractul RCA. Din totalul sumelor platite de asiguratori, cea mai mare pondere o detin despagubirile pentru daune materiale", a declarat Zorin Puscasu, membru in comitetul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), in cadrul seminarului "Raspunderile civile si dreptul la despagubiri", organizat ieri de Uniune.
In 2006, din totalul despagubirilor platite de asiguratori pentru politele de raspundere civila auto obligatorie, 98,6% au fost destinate daunelor materiale si doar 1,4% vatamarilor corporale. In 2005, ponderea platilor pentru vatamari corporale a fost chiar mai mica, de 1,1%.
Principala cauza a sumelor foarte reduse este lipsa de informare a asiguratilor, care nu stiu ca pot sa ceara despagubiri, afirma Puscasu. De asemenea, multe victime ale accidentelor rutiere renunta la despagubiri din cauza faptului ca trebuie sa actioneze in justitie vinovatul, ceea ce inseamna ca au de asteptat cativa ani pana la solutionarea cazului. Puscasu sustine ca legislatia ar trebui modificata prin stabilirea unor limite minime de despagubire pentru vatamari corporale, iar actiunea in instanta sa fie necesara doar daca victima cere o despagubire peste aceasta limita.
"Hotararea judecatoreasca este un element necesar, dar numai de la un anumit nivel al despagubirilor. Daca se acorda limita minima, hotararea ar trebui eliminata", spune reprezentantul UNSICAR.
Potrivit datelor Politiei Rutiere, in 2007 au avut loc 8.203 accidente grave, in urma carora 2.712 oameni au murit, iar 6.779 au fost raniti grav. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a stabilit pentru acest an limitele de despagubire pentru politele RCA la 750.000 de euro pentru vatamari corporale, iar in 2009 aceasta limita va fi majorata la 1,5 milioane de euro.
"Limitele maxime impuse de legislatia in vigoare nu au neaparat legatura cu despagubirile pe care le primeste victima. Daca o instanta stabileste o despagubire dubla sau chiar tripla fata de limita, asiguratorul plateste pana la limita, iar restul sumei este achitata de vinovat", sustine Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR. Gheorghe Grad, directorul general al Societatii Romane de Brokeraj in Asigurari (SRBA), a evaluat "costul" unui adult la 100.000 de euro, luand in calcul cheltuieli cum ar fi cele cu investigatii medicale inainte de nastere, alimentatie, haine sau educatie.
"In Uniunea Europeana, despagubirile sunt platite astfel incat lipsa unui membru al familiei care a murit sa nu se simta din punct de vedere financiar", afirma Grad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO