Bănci și Asigurări

După legea dării în plată şi semnalele „îngrijorătoare“ care vin din economie, băncile au devenit mai prudente: ritmul de creştere al creditării scade vizibil. În luna iunie este cel mai redus de la începutul anu­lui încoace. Faţă de mai este pe minus

După legea dării în plată şi semnalele...

Autor: Anelis Baciu

26.07.2016, 00:08 3435

Stocul de credite acordate de bănci fir­melor şi populaţiei a slăbit puter­nic ritmul de creştere anuală după in­trarea în vigoare a legii dării în pla­tă, în condiţiile în care în iunie cre­ditarea a urcat cu numai 1,2%, până la 217,6 mld. lei, un nivel înjumătăţit faţă de creşterea an la an raportată în luna mai. Ritmul de creştere a creditării raportat de bănci la BNR în iunie este de altfel cel mai redus de la începutul anu­lui încoace. Faţă de luna mai însă creditarea a in­trat deja în teritoriu negativ cu un minus de 0,1%.

Principalul factor care a determinat frâna­rea puternică a creditării în iunie este intrarea în vigoare a legii dării în plată care a sto­pat ascen­siunea creditelor ipotecare prin limitarea accesului la finanţare a unei părţi importante a populaţiei. Bancherii recunosc public că în prezent pe segmentul creditării imo­biliare standard există un blocaj, băncile mari ajungând să vândă doar câteva credite pe lună.

„Impactul legii dării în plată este resimţit în principal ca o încetinire a creditelor noi. Având în vedere ritmul de creştere preconizat pentru creditele noi şi tranzacţiile cu credite neperfor­man­te planificate pentru anul 2016 considerăm că există premisele ca stocul de credite să mar­cheze o scădere la finalul anului (comparativ cu ace­eaşi perioadă a anului 2015). Ritmul de creş­tere al stocului de credite ar urma să reintre în te­ritoriul pozitiv începând cu anul 2017“, a explicat Mihai Pătrulescu, economist-şef al UniCredit Bank.

Creditul neguvernamental în lei şi-a temperat creşterea anuală până la 16%, faţă de un avans an la an de peste 19% în luna mai. Stocul total al creditelor în lei din bilanţurile băncilor a ajuns la 118,9 mld. lei (60 mld. lei pe retail şi 58,8 mld. lei pe corporate).

Încetinirea se remarcă atât pe segmentul fi­nan­ţărilor pentru populaţie, cât şi pentru fir­me. De exemplu, stocul creditelor pentru per­soa­ne fizice a înregistrat o creştere anuală de 30% în iunie 2016 faţă de iunie 2015, în timp ce în mai 2016 creşterea faţă de mai 2015 era de 33%.

 

Mihai Bogza, Bancpost, la ZF Live: Am început să fim mai prudenţi la acordarea creditelor“

Bancherii au devenit mai prudenţi şi sunt mai reticenţi să dea credite noi din cauza incertitudinii create odată cu apariţia legii privind darea în plată a imobilelor, dar şi ca urmare a unor semnale îngrijorătoare care vin dinspre economie, afirmă Mihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie al Bancpost. El a arătat că imediat după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată, cererea a scăzut,, reducerea fiind „substanţială“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO