Bănci și Asigurări

Fara ajutorul BNR, euro a coborat din nou sub 40.000 de lei

24.03.2004, 00:00 15



Banca Nationala a renuntat ieri sa mai fie prezenta pe piata interbancara si sa cumpere surplusul de valuta, dealerii afirmand ca aceasta ar fi prima data dupa mai multe sedinte consecutive in care BNR a "tinut in mana piata". Rezultatul? Ordinele de vanzare de valuta, si in contextul in care euro a scazut pe pietele externe, au revenit la ordinea zilei, ultimele tranzactii facandu-se din nou la cotatii sub 40.000 de lei.



"Banca centrala nu a mai fost prezenta pe piata ieri. Acesta a fost de altfel si motivul pentru care cotatiile au intrat pe un trend descendent imediat dupa ce au atins maximul zilei. Cred insa ca aceasta situatie nu va dura prea mult pentru ca altfel se va pierde tot ce s-a recuperat in ultimele zile", a comentat un dealer.



Primele tranzactii de pe piata de la Bucuresti s-au facut ieri in jur de 40.080/40.110 lei/euro si destul de repede s-a atins maximul zilei in 40.100/40.130 lei/euro. De la acest nivel au inceput vanzarile de valuta si la inchidere ultimele tranzactii se faceau la 39.980/40.010 lei/euro. "A fost o sedinta de tranzactionare destul de calma, cu volume de tranzactionare peste medie. Atentia a fost indreptata spre piata monetara unde in contextul ultimei zile de rezerva dobanzile au scazut pana spre nivele de 5/8% pe an", mai spune un dealer.



Pe pietele externe dolarul s-a intarit usor fata de euro, moneda unica europeana fiind cotata de la 1,237 dolari la deschidere pana spre 1,229 la inchiderea zilei.



Pe piata monetara dobanzile au coborat pana spre 8/10% pe an, asta si pentru ca ieri a fost ultima zi de rezerva minima obligatorie pentru banci si tot surplusul de lei existent a fost "aruncat" pe piata. Banca Nationala a continuat si ieri sa atraga surplusul de lichiditate de pe piata monetara. Bancile au plasat peste 5.300 de miliarde de lei , pe o luna si la aceeasi dobanda de 21.25% pe an.



Banca Nationala a fost in ultimul an aproape zilnic prezenta pe piata monetara si a sterilizat surplusul de lichiditate, in ultimele luni platind aceeasi dobanda medie de 21,25% pe an.



Bancile au cumparat ieri si titluri de stat emise de Ministerul Finantelor, dar nu foarte multe. Desi initial s-a dorit vanzarea a titluri in suma de peste 1.658 miliarde de lei, in final au fost adjudecat titluri de 214 miliarde de lei. Dobanda medie platita a fost de 17,96% pe an. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels