Bănci și Asigurări

Americanii vor să îşi înfigă steagul mai adânc pe piaţa bancară din România: First Bank, fostă Piraeus Bank, controlată de fondul american JC Flowers, a cumpărat Leumi România

Americanii vor să îşi înfigă steagul mai adânc pe...

Autor: Cristina Roşca, Claudia Medrega

16.04.2019, 17:50 22951

First Bank, controlată de fondul american de investiţii JC Flowers, a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Fondul de investiţii JC Flowers a intrat în discuţii cu Leumi Bank pentru cumpărarea băncii din România, după ce înţelegerea israelienilor cu fondul de investiţii Argo a picat.

JC Flowers a preluat anul trecut Piraeus Bank România, la a doua încercare, banca fiind redenumită First Bank.

La începutul anului 2018, Leumi anunţase surprinzător realizarea unei înţelegeri, de principiu, neangajante („non-binding memorandum of understan­ding“) cu Argo Capital Mana­gement Limited, parte de gru­pu­lui britanic de investiţii Argo, privind vân­zarea tuturor participaţiilor gru­pului israelian în Bank Leumi Ro­mânia, o filială în care israelienii deţin 99,91% din acţiuni.

Negocierile au progresat pe parcursul anului trecut, însă, în cele din urmă, tranzacţia Leumi – Argo a intrat într-un punct mort, existând opinii care susţin că şi BNR ar fi ridicat obiecţii. În aceste condiţii, Leumi a încearcat să găsească un alt cumpărător pentru operaţiunile de la Bucureşti.

Decizie de vânzare a subsi­diarei din România a fost parte a stra­tegiei grupului israelian Leumi de a-şi concentra operaţiunile internaţio­nale în centrele financiare principale prin subsidiarele din SUA şi Marea Bri­tanie.

Fondul JC Flowers a lucrat în această tranzacţie cu casa de avocatură Clifford Chance Badea, conform datelor ZF. De altfel, fondul a lucrat cu aceeaşi casă şi când a preluat Piraeus Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO